Sofraların vazgeçilmez sebzesi olan her yemeğe yakşan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissi yaratarak sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de kişiye enerji verir. Fakat patatesin faydaları kadar yanlış tüketildiğinde zararları da hayati öneme sahip. İşte patatesin ölümcül olmasına neden olan şeyler.
PATATES FİLİZLENİNCE NE YAPMALI?
Bitkilerin böcekler gibi dış faktörlerden korunmak için baz toksik maddeler üretir diyen Diyetisyen Beyza Köse, hasat ve depolanda yapılan hatalarda (depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve zararlı böcekler) bu toksik maddelerin artmasına neden olduğunu ve insan hayatını tehlikeye soktuğunu dile getirdi. "Patates içeriğinde de bu kimyasallardan solanin bulunur” dedi.
SARIDAN YEŞİL RENGE DÖNÜYOR
Köse, "Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates yediyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun'' dedi.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.