Özellikle de diş bakımını ihmal etmemiz ve hastalıkların belirtileri karşısında gösterdiğimiz ihmalkarlık birçok diş problemini beraberinde getiriyor. Tıpkı, diş kökü iltihabında olduğu gibi…Peki, diş kökü iltihabı neden olur? İşte tüm merek edilenler haberimizde...
DİŞ KÖKÜ İLTİHABI NEDİR?
Bakterilerin diş köküne ulaşıp çoğalması sonucu oluşan enfeksiyona diş kökü iltihabı denir. Diş kökü iltihabı ölü doku, akyuvar ve bakterilerden oluşan kötü kokulu bir sıvıdır ve tedavi edilmediği takdirde dişlere ciddi bir zarar verir. Şiddetli ağrılara sebep olan diş kökü iltihabının sonuçları diş kayıplarına kadar götürebilir.
DİŞ KÖKÜ İLTİHABI NEDEN OLUR?
Diş kökü iltihabının oluşma süreci, ağızda bulunan bakterilerin diş çürüklerinde yoğunlaşmasıyla başlar. Bu bakteriler diş minesini delerek yumuşak dokulara doğru ilerlemeye başlar ve dişin özüne ulaşır. Sonucunda ise iltihaplanma meydana gelir.
DİŞ KÖKÜ İLTİHABININ SEBEPLERİ?
Diş temizliğine özen göstermemek,
Ağızda varlığını sürdüren çürük dişler,
Şekerli ve karbonhidratlı yiyecekleri, içecekleri sık tüketmek,
Diş minesinde meydana gelen kırık ve çatlaklar,
Dişlerde biriken yiyecek artıkları,
Güçlü olmayan bağışıklık sistemi,
İyi yapılmayan ya da zamanla zayıflayan dolgular.
DİŞ KÖKÜ İLTİHABININ BELİRTİLERİ?
Yukarıda sıralanan unsurlar sebebiyle oluşan diş kökü iltihabı, kendini birçok belirtiyle gösterir. Bu belirtiler:
Diş kökünde meydana gelen şişme,
Ağızda oluşan kötü tat,
Yüzde ve boyunda şişme,
Ağız kokusu
Diş eti kanamaları,
Soğuk ve sıcağa karşı aşırı hassasiyet,
Yüksek ateş,
Halsizlik,
Yutkunma güçlüğü,
Ağzı açmada bile zorlanma.
DİŞ KÖKÜ İLTİHABININ TEDAVİSİ
Bu noktada doktorun ilk müdahalesi enfeksiyonu durdurmak adına antibiyotik tedavisi uygulamaktır. Bazı ilerleyen vakalarda ise iltihaplı dokuya iğne ile doğrudan antibiyotik verilebilir. İltihabın kurutulmasından sonra ise diş kökü temizleniyor. Bunun için uygulanan yöntemler:
Kanal tedavisi: Eğer iltihap ilerlememişse ve diş kanallarında çok hasar olmadığı durumlarda kanal tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem ise dişin tüm kökü temizlendikten sonra dişin içi doldurularak üst kısım porselen ya da kaplama ile kapatılır.
Diş çekimi: İlerleyen vakalarda ise uygulanan tedavi yöntemi ise diş çekimidir. Çünkü kanallar diğer yöntemin düzeltemeyeceği kadar hasar görmüştür. Diş çekimi gerçekleştikten sonra duruma göre antibiyotik tedavisine devam edilebilir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın