Deodorantlar Kanser Riskini Artırıyor!

Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, deodarant kullananlar için çarpıcı bir uyarıda bulundu. Deodorant kullanmak zararlı mıdır? Deodorant meme kanserine yol açar mı? Deodorant seçimi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

16.10.2018-10:31 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-16:45) Deodorantlar Kanser Riskini Artırıyor!

Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı deodorantların içinde bulunabilen alüminyum ve paraben gibi kimyasal maddelerin meme kanseri ve Alzheimer'a neden olabileceği iddialarına karşı bilgi aktarımında bulundu. Deodorant kullanmak zararlı mıdır? Deodorant meme kanserine yol açar mı? Deodorant seçimi nasıl yapılır? 

PARABENSİZ ÜRÜNLER MEME KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR!

Gündemde sık sık yer alan deodorantların meme kanseri ve Alzheimer’a sebebiyet verebileceği iddialarını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı konuyla ilgili ''Bu ilişkiyi kesinleştiren bilimsel bir veri henüz bulunmamasına rağmen meme kanseri ve Alzheimer gelişme riski yüksek kişilerin alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara yol açtığı bildirilen paraben deodorantlarda düşük konsantrasyonlarda bulunsa da mümkün olduğunca parabensiz ürünlerin tercih edilmesi önerilir.'' diye ifade etti.

DEODORANTLARI GÜNDE 1 KEREDEN FAZLA KULLANMAYIN! 

 

Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, milyonlarca kişinin kullandığı deodorantlara ilişkin açıklamasının devamında şunları kaydetti: ''Deodorantlar terleme sonucu deri yüzeyinde bulunan bakteriler tarafından üretilen kötü ve rahatsız edici kokuyu, özellikle de koltuk altı kokusunu, azaltmak için tasarlanmış kozmetik ürünlerdir. Bu ürünlerin öncelikle hedefi koku üretimidir. Bu nedenle farklı mekanizmalarla etkili olan çeşitli deodorantlar bulunur. Etkileri 24-72 saat arasında değişebilen deodorantların genellikle günde bir kere kullanması yeterlidir. Bazı kişiler terlemeyi azaltmak veya engellemek için deodorant kullansa da bu amaçla kullanılması gereken ürünler antiperspiranlar olmalıdır. Terlemeyi azaltmak için antiperspiranlar, koku oluşumunu engellemek için ise deodorantlar tercih edilir. Bu durumun ergenlikten sonra başlaması nedeniyle deodorant kullanım yaşı çoğunlukla ergenlikten sonradır. Temel içerik olarak antibakteriyel ajanlar ve güzel koku içeren deodorantlarda bulunan alkol bazlı maddeler bakterilerin sayısının azalmasını sağlar. Ancak ürün içeriğinde bulunan bu kimyasal maddelere bağlı olarak bazen yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık ve sulanma gibi belirtiler oluşabilir. Bu belirtilerin aşırı derecede olduğu durumlarda başta egzama olmak üzere bazı dermatolojik hastalıklar ortaya çıkabilir. Uzun süreli deodorant kullanan bazı kişilerde koltuk altı koyulaşması ile karşılaşılabilir. Alerjik bünyeli kişilerde deodorant kullanımı sonrası alerji gelişebileceği unutulmamalıdır. Şüpheli durumlarda alerji testi yapılmalı ve alerjiye sebep olan içerik tespit edilmelidir.''

DEODORANT SEÇİMİ YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Deodorantların içerdiği alüminyumdan dolayı meme kanseri ve Alzheimer hastalığına etkisi hakkında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, ''Özellikle alüminyum içeren ürünlerde bu hastalıkların sıklığında artış olabileceği öne sürülse de bu ilişki henüz netlik kazanmadı. Deriden emilerek vücuda giren alüminyum tuzlarının östrojen benzeri etki ile meme kanserini riskini arttırdığı iddia edildi. Alzheimer hastalığı gelişimi için risk faktörlerinden biri kabul edilen alüminyumun yine uzun süreli deodorant kullanımı sonrası vücutta birikerek hastalığa sebep olabileceği iddia edildi. Bu ilişkiyi kesinleştiren bilimsel bir veri henüz bulunmamasına rağmen meme kanseri ve Alzheimer hastalığı gelişme riski yüksek olan kişilerin alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Deodorantlarda bulunabilen bir diğer içerik ise parabendir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara yol açtığı bildirilen paraben deodorantlarda düşük konsantrasyonlarda bulunsa da mümkün olduğunca parabensiz ürünlerin tercih edilmesi önerilir. Yine meme kanseri hücrelerinde paraben olduğu gösterilse de deodorantlarda bulunan parabenin meme kanserine yol açtığı ile ilgili bir kanıt bulunmuyor. Özetle günümüzde oldukça sık kullanılan deodorantların oldukça güvenli olduğu kabul edilmekte olup herhangi bir endişeye yol açacak durumun olmadığı ve özel durumlar haricinde doğal içerikli ürünlerle değiştirilmeye gerek olmadığı kabul edilir. Ancak kişisel tercih nedeniyle ya da ürün içeriğindeki maddelere bağlı hassasiyet sebebiyle daha doğal içerikli ürünler tercih edilebilir.'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal