Bilirubin Nedir, Bilirubin Yüksekliği Ve Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?

Herhangi bir nedenle hastaneye gittiğinizde sizden istenen ilk test idrar tahlilidir. Bunun nedeni önemli değerlerden biri olan bilirubin maddesine bakmaktır. Peki bilirubin nedir? Bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü nün sebepleri nelerdir?

18.06.2018-10:55 - (Son Güncelleme: 14.08.2021-18:40)

Bilirubin maddesi, insan vücudundaki karaciğer tarafından üretilen kandaki kırmızı hücrelerin parçalanmasıyla ortaya çıkan turuncu ve sarı karışımı renkteki oldukça önemli değerlerden biridir. Bu madde safra kesesinin içinde, kanda veya insan dışkısında görülür. Merak edenlerin en çok araştırdığı bilirubin nedir?  Bilirubin Yüksekliği Ve Düşüklüğü nün Sebepleri Nelerdir? sorularını sizler için cevapladık.

BİLİRUBİN NEDİR?

Bilirubin, karaciğerde bulunur. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasında rol oynar. Safraya rengini verir. Vücutta heme denilen bir organik molekülün yıkımı sonucu meydana gelir. Bilirubin su da erimediği için albümin onu karaciğere taşır. Karaciğer bilirubini suda eritir hale getirmek için glukuronik asitle birleştirir. Daha sonra işlevi bitince sindirim yoluyla vücuttan atılır. İdrara sarı rengi verir. Bilirubin metabolizması bu şekilde ilerler.

BİLİRUBİN YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜNÜN SEBEPLERİ NELERDİR?

Bilirubin idrar testi sonucunda yüksek çıkarsa bazı hastalıkların belirtisi görülebilir. Karaciğer ve kan hastalıklarında billurubin seviyesi yükselir ve bu olaya sarılık denilir. Çocuklarda belirli seviyelerden sonra beyin hasarları da görülebilmektedir. Bilirubin yüksekliği ayrıca cilt problemlerine de yol açar. Göz çevresinde sararmalar görülebilir. Dalak büyümesi ve safra kesesinde hücre sayısının artması da belirtilerdendir. Billurubin kadınlarda daha çok idrar yolu enfeksiyonuna neden olmaktadır. Bazı belirtiler işe şu şekildedir:

-Vücut ısısı değişimi

-Kusma

-Ateş

-İştahsızlık

-Karın ağrısı

-Titreme

-Kil renginde dışkılamak

-Sık ateşlenme

-Ödem

-Yorgunluk

-Kaşıntı

Bilirubin Yüksekliği Şu Hastalıklara Yol Açabilir:

-Orak hücre anemisi hastalığı

-Safra kesesi iltihapları

-Uzun süreli açlık hali

-Genetik hastalıklar

-Hemolitik anemi hastalığı

-Kan nakli yapılan kişilerde oluşabilen alerjik reaksiyonlar

-Gilbert sendromu

-Safra taşı ya da pankreasta meydana gelen tıkanmalar

-Karaciğerde hasara sebep olabilecek hastalıklar

-Sarılık

BİLLURUBİN DÜŞÜRMEK

Bilirubin Yüksekliğinde Oranı Düşürmek İçin Şunları Deneyebilirsiniz:

-Kızarma tarzı yemeklerden uzak durun.

-Ağır, tuzlu ve baharatlı yemek yemeyin.

-3 litre su hazırlayın. 1 bardak arpa koyun. Daha sonra düşük ısıda kaynatıp içebilirsiniz.

-50 gram yoğurda 10 gram kadar zerdeçal koyup tüketin.

-Daha iyi ve kesin sonuç alabilmek için muhakkak uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

DİREKT BİLLİRUBİN

Bilirubin normal değer aralığı bazı durumlara göre farklılk gösterir. Genel sağlık durumları ve yaşa göre değişebilir. Hastanelerde total bilirubin (N=0,3-1.2 mg/dl) ve direkt bilirubin (N=0-0.2 mg/dl) ölçülür. Aradaki fark indirekt bilirubin olarak hesaplanır. Bu değerler arasında olanlar normal olarak kabul edilirken altı ve üstü değerler Bilirubin düşüklüğü ya da yüksekliği olarak değerlendirilir.

Bilirubin Eğrisi

Postnatal yaş ve transkutan ya da serum total bilirubin değerlerine göre bebeklerin risk durumu. 2 farklı zamanda bilirubin düzeyi alınan bebeklerde, bu değerler nomogram üzerine işaretlenip, bilirubin yükselme hızı değerlendirilir. Eğer bilirubin düzeyi üst persantil eğrilerine doğru yükseliyorsa hemoliz düşünülür ve buna göre izlenir ve tetkik edilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal