İş temposu, ev yaşamı, ikili ilişkiler, trafik vs. gibi maruz kaldığımız birçok etken günün sonunda beyin yorgunluğuna neden olmakta. Meydana gelen bu yorgunluğun önüne geçilmezse, bu dururum ileride hem nörolojik hem de ruhsal sağlık sorunlarına neden olabilmekte. Peki beyin yorgunluğunu önlemek için neler yapılır? Beyin yorgunluğu belirtileri neler? Beyin yorgunluğu nasıl önlenir? Gelin beraber bakalım…
BEYİN YORGUNLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELER?
Kişilerde dönemsel aralıklarla ortaya çıkan kişiyi hem ruhsal bakımdan hem de fiziken doğrudan etkileyen bir olumsuzluktur. Bu rahatsızlık çoğunlukla uzun süreli zihinsel işlem gerektiren aktiviteler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Beyin yorgunluğu sırasında ise ortaya çıkan bazı belirtiler mevcuttur. Bunlar;
-Unutkanlık
-Odaklanma
-Uykusuzluk
-Konsantrasyon
-Algı eksikliği
-Öğrenme zorunluğu
-Beyinde ağırlık hissi
-Uykusuzluk
-Çarpıntı
-Çabuk sinirlenme
-Baş ağrısı
-El ayak titremesi
BEYİN YORGUNLUĞUNA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
Günlük koşuşturma içinde maruz kaldığımız beyin yorgunluğunu aza indirmek için her şeyin elinizde olduğunu bilmelisiniz.
-İlk dikkat edilmesi gereken çalışma ortamının sağlıklı koşullara getirilmesi.
-Beyini yoracak çalışmaların arından biraz mola verip, sakinleştirici müzikler dinlemelisiniz.
-Beyin yorgunluğunun önüne geçmede en etkili yöntemlerden biride beslenme şekli. Sağlıklı bir beyin için böğürtlen, yeşil sebze, sıcak kakao, balık, üzüm suyu, fındık ve ceviz gibi besinlerden yardım alabilirsiniz.
-Eğer yoğun bir işte çalışıyorsanız ya da yoğun bir hafta geçirdiyseniz, o haftanın sonunda kendinize vakit ayırın ve stresten uzak kalacağınız alanlarda vakit geçirin. Örneğin bu bir yürüyüş olabilir ya da yüzmeye gidebilirsiniz vs.
-Elektronik ürünlerle fazla vakit geçiriyorsanız eğer, üzerinizde oluşan olumsuz etkiyi silmek için çıplak ayakla toprağa basabilir, negatif enerjiden uzaklaşabilirsiniz.
-Müzik aletleri ile uğraşmak, spor salonuna kayıt olup düzenli egzersiz yapmak ya da haftada en az bir ya da iki gün arkadaşlara vakit ayırmak sosyal yaşantınız açısından önemlidir.