Kişilik bozukluklarına neden olan beyin tümörü, beyin dokusu beyincik, beyin zarları gibi yapıları oluşturan hücrelerin yapısındaki bozulmayla ortaya çıkıyor. Bizde en çok merak edilen beyin tümörü nedir? Belirtileri nelerdir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık. İşte detaylar…
Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Okan Cinemre, beyin tümörleri ve tedavi seçenekleri hakkında merak edilenleri cevapladı.
Ülkemizde yaklaşık bin 500 kişiye beyin tümörü tanısı konuluyor. Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, sara nöbetleri, ani sinirlenme vb. gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Kalıtsal Hastalıklar Beyin Tümörünü Tetikliyor
Vinilklorid (PVC) ve iyonize radyasyonun beyin tümörlerinin oluşumunda etkisi olduğu tahmin edilmektedir. Genetik yapıda mutasyon, delasyon adı verilen değişikliklerin olması bazı beyin tümörlerinin gelişmesinde ana etkenlerden biri olarak bilinmekte.
Von Hippel-Lindau Sendromu, Multiple Endokrin Neoplazileri, Nörofibromatozis tip II gibi kalıtsal hastalıklarda beyin tümörü eşlik sıklığı fazla görülmekte. Son yılarda artan cep telefonlarının beyin tümörü görülme sıklığını artırdığına ilişkin çalışmalar bulunmakta ancak henüz bu konuda kesin bilgiler olmamaktadır. Genel olarak beyin tümörleri asıl ve metastatik olarak ayrılır. Bunlar iyi ya da kötü huylu olabilir.
Metastatik Tümörler Daha Sık Görülüyor
Beyin tümörleri arasında kötü huylu olanlar kanser tanısı altında sayılmaktadır. Yani beyinde bulunan her tümör kanser anlamına gelmez çünkü beyinde iyi huylu tümörlerde bulunur. Yalnız kafatası kapalı bir kutu olduğundan iç hacminin sabit olması nedeniyle, burada büyüyen bir tümör iyi huylu olsa dahi, beyin ve diğer yaşamsal dokulara yaptığı bası sonucu ölümcül ve sakatlık yaratıcı sonuçlar doğurabilir.
Hasta sayısı olarak metastatik beyin tümörleri, asıl tümörlere göre daha sıklıkla görülmektedir. Beyin tümörü belirtileri kimi zaman yavaş yavaş artan bir bozukluk, bazen de aniden gelişen ve tanı koyduran bir durum olabilir.
-Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı, denge ve yürüme bozuklukları.
-Beyin tümörü tanısı günümüzde en sık olarak bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) yöntemleriyle teşis edilmekte. MR görüntüleme ile tümörün cinsinin tahmin edilmesi konusunda da oldukça yararlıdır. Yine de bazen mevcut görüntüleme yöntemleriyle anormalliğin gerçekten tümör olup olmadığı belirlenemeyebilir.
-Bu durumda biyopsiye başvurulur. Kesin doku tanısı, tümörün tamamı veya bir kısmı çıkarıldıktan sonra patologlar tarafından kesinleştirilir. Bu; ek tedavinin yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa nasıl yapılacağı konusunda belirleyici olur.
-Beyin tümörlerinin tedavisinde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olmak üzere üç yöntemden uygulanır. Bu tedavilerden biri veya birkaçı tümörün tipine, yerleşim yerine, hastanın özelliklerine göre belirlenir. Cerrahi tedavide amaç hastaya olabildiğince zarar vermeden, mümkünse tümörün tamamını temizlemektir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir.
-Tümörün yeri, hastanın genel durumu tümörün tam olarak çıkarılmasına elvermezse o zaman bir kısmı çıkarılır. Kafatası içinden çıkarılacak görece küçük bir parçanın bile beyin tümörünün tanı ve tedavisinde büyük yeri olabilir.
-Radyoterapi, radyasyon onkolojisi uzmanlarınca uygulanır. Uygulanacak tedavi öncesinde tümörün doku tipinin bilinmesi tedavi biçiminin belirlenmesinde önemlidir. Bu olanak yoksa bazen doğrudan radyoterapi uygulaması yapılabilir. Radyoterapi esnasında tümörün etrafındaki sağlam beyin dokusunu korumak önemlidir. Kemoterapi beyin tümörü tedavisinde başka organların kötü huylu tümörlerine nazaran daha az başarılıdır. Genelde diğer iki tedaviyi desteklemek üzere uygulanır. Kemoterapi ilaçlarının zaman içerisinde gelişmesi ile beyin tümörü tedavisinde daha fazla yerleri olacağı düşünülmektedir.
-Beyin tümörünün en yaygın nedeni beyni saran zarların sinirlere yakın olmasından kaynakalanır.
-Birincil beyin tümörü dediğimiz yani beyin tümörünün en yaygın evresidir. Bu durum normal hücrelerin DNA’ların hata vermesiyle oluşmaya başlar. Beyinde meydana gelen bu mutasyonlar sağlıklı hücrelerin gelişimini engeller ve tümör oluşur.
-Yetişkin kişilerde, birincil beyin tümörleri, kanserin başka yerlerde başlayıp beyne yayıldığı ikincil beyin tümörlerinden çok daha az yaygındır.
-Birçok farklı tipte birincil beyin tümörü vardır. Her biri adını ilgili hücre türünden gelir. Aşağıdakiler bu tümörlere örnek verilebilir;
-Gliomalar: Bu tümörler beyinde veya omurilikte oluşur ve astrositomlar, ependimomlar, glioblastomlar, oligoastrositomlar ve oligodendrogliomaları bünyesinde barındırır.
-Meningiomla: Meninjiyom, beyninizi ve omuriliğinizi saran zarlardan kaynaklanan bir tümör türüdür. Meningiomların çoğu kansersiz hücrelerdir.
-Akustik nöromalar: İç kulaktan beyne giden, dengeyi ve işitmeyi kontrol eden sinirlerde gelişen iyi genellikle kansere dönüşmeyen tümörlerdir.
-Hipofiz adenomları: Beyin tabanında gelişen iyi huylu tümörlerdir. Etkileri genellikle hipofiz hormonlarında kendini gösterir.
-Medulloblastomalar: Bu tür en çok çocuklarda görülür. Beyinin arka kısmında başlar ve omurilik sıvısıyla yayılır. Yetişkinlerde az görülmekle beraber, ciddi vakalara da rastlanmaktadır.
-Germ hücre tümörleri: Germ hücre tümörleri, testislerin veya yumurtalıkların oluşacağı çocukluk döneminde gelişen bir tümördür. Ancak bazen germ hücre tümörleri, beyin gibi vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.
-Kraniofarenjiyomlar: Çok nadir görülen, kanserli olmayan tümörler, birçok vücut fonksiyonunu kontrol eden hormonları salgılayan beynin hipofiz bezinin çevresinde oluşmaya başlar. Kraniyofarenjiyom yavaş yavaş büyüdükçe hipofiz bezini ve beyne yakın diğer yapıları etkileyebilir.