Beyin kanaması nedir, belirtileri nelerdir, neden olur nasıl tedavi edilir? Yüksek tansiyon beyin kanamasına yol açıyor

Beyin kanaması kafatası içinde gerçekleşen, beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde olan kanamalardır. Beyin kanaması çok ciddi sakatlıklara ve ölüme sebebiyet verebilir. Açıklanan verilere göre yılda yaklaşık 1 milyon kişi beyin kanaması geçirmektedir.

06.03.2022-15:00 - (Son Güncelleme: 06.03.2022-15:21)

Beyin kanamasına sebep olan en yaygın hastalıklar hipertansiyon, damar bozuklukları, anevrizma ve arteriovenöz malformasyon (AVM-damarların bir çeşit yapısal bozukluğu), beyin tümörleri, kan sulandırıcı maddeler, kafa travmaları, gençlerde amfetamin ve kokain kullanımıdır.

Beyin kanamasına yol açan faktörler;

Yüksek Tansiyon: Kronik yüksek tansiyon, damar duvarlarını zayıflatarak kanamalara sebep olabilir.

Anevrizma: Damarın zayıf bir bölgesinin kan basıncı nedeniyle şişerek baloncuk oluşturması olayıdır. Anevrizmalar patladığında beyin kanaması gerçekleşir.

Kan Damarı Anomalileri: Kan damarlarındaki zayıflıklar ve yanlış bağlantıları ifade eder, kanamaya sebep olabilir.

Amiloid Anjiyopati: İleri yaş ve yüksek tansiyonla meydana gelen kan damarı duvarlarının anomalisidir. Büyük bir kanamadan çok daha önce fark edilmez kanamalara sebep olabilir.

Kanama Bozuklukları: Pıhtılaşma bozuklukları beyinde ortaya çıkabilecek mikro kanamaların kendi kendine durmasına engel olarak daha büyük kanamalara neden olabilirler.

Beyin Tümörleri: Beyinde ortaya çıkan tümörler beyin kanamasına sebep olabilir.

Bilinç kaybı kanamanın habercisi!

Beyin kanamasının belirtileri her kişide farklı olabilir. Belirtiler kanamanın beyindeki yerine, şiddetine ve etkilenen doku miktarına bağlıdırlar. Semptomlar aniden veya zamanla gelişebilir. Aşamalı olarak kötüleşebilir veya aniden ortaya çıkabilirler.

Beyin kanamasını her an öncesinden anlamak olası değildir. Beynin kanamadan etkilenen bölgesine göre konuşmada bozukluk, bilinç kaybı, kol ve bacakta kasılmalar, sağ ya da sol tarafta uyuşma veya kuvvet kaybı ya da felç meydana gelebilir.

Baş ağrısı tümör belirtisi mi?

- Bilinç bulanıklığı

- Şiddetli baş ağrısı

- Bulantı

- Kusma

- Baş dönmesi

- Epilepsi nöbeti atağı

Beyin kanaması nasıl tedavi edilir? 

Beyin kanaması erken müdahale gerektiren bir olaydır. Kanamaların özelliklerine, çeşidine, boyutuna ve hasta kişinin durumuna göre tedavi seçenekleri değişmektedir.

Kimi hasta kişilerde gözlem altında takip tercih edilirken, kimi hastalarda anjiografik yöntemler ile tedaviler öne çıkmaktadır, kimi hasta kişilerde ise cerrahi tedaviler önerilmektedir. Tüm bunların yanı sıra beyin ödemini yok etmeye yönelik ilaçlara ve epilepsi engelleyici ilaçlara da tedavide rastlanmaktadır.

Beyin kanamasının şiddetine bağlı olarak konuşma bozuklukları, solunum bozuklukları, kuvvetsizlik ve koma meydana gelebileceği gibi küçük kanamalarda da hiçbir olumsuzluk olmadan iyileşme sağlanabilir. Kanama sonrasında hasar görülen hastaların iyileşme döneminde büyük bir desteğe ihtiyacı vardır. Bu gibi durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci oldukça büyük bir önem taşıma ile beraber hastaya verilecek olan sosyal destek de tedavinin bir parçası olarak sayılmalıdır. Bunlara ek olarak da beyin kanaması sonrasında tansiyonunuzu kontrol altında tutun ve sigara kullanmayın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal