Besinlerdeki Tuz Miktarları, Günlük Tüketilen Tuz Oranı Ne Kadar Olmalıdır?

Bir çoğumuz henüz tadına bile bakmadan yemeğimize tuz atarız. Türkiye'de tuz tüketiminin normalden 3-4 kat fazla olduğu, yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Peki günlük tuz tüketimi ne kadar olmalıdır? Vücudumuzun tuza ihtiyacı var mıdır? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

22.03.2019-15:56 - (Son Güncelleme: 22.03.2019-15:38) Besinlerdeki Tuz Miktarları, Günlük Tüketilen Tuz Oranı Ne Kadar Olmalıdır?

 Türk Kardiyoloji Derneği yetkilileri, tuz tüketimiyle ilgili yaptıkları araştırma neticesinde sodyumun yeterli miktarda alındığında sağlık için gerekli olduğu kanısına vardı. Fazla alınmasının kan basıncının yükselmesine neden olacağını savunuyorlar. 

'Aşırı tuz, hipertansiyona ve buna bağlı hastalıklara davetiye çıkartır.' diyen yetkililer, buna karşın kalsiyum yetersizliğinin hipertansiyon riskini artırdığını dile getiriyor. Türk Kardiyoloji Derneği yetkilileri, sodyum oranı yazılı besinlerde tuz oranını bulmak için bu rakamın 2,5 ile çarpılması gerektiğini belirtiyorlar.

Besinlerdeki tuz ve sodyum oranları şöyle:

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM MİKTARI

. Beyaz peynir   965 mg
. Otlu peynir   800 mg
. Kaşar Peyniri    710 mg
. Lor peyniri   406 mg

EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇEN  BESİNLERİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM MİKTARI

. Ekmek    585 mg
. Sade mısır gevreği   938 mg
. Mısır ekmeği    531 mg
. Kepekli ekmek   463 mg
. Simit    431 mg

SIK TÜKETİLEN DİĞER BESİNLERİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM ORANI

. Tavuk yumurtası    138 mg
. Konserve bezelye    236 mg
. Sardalya (konserve)       825 mg
. Ton balığı konservesi     791 mg
. Patlamış mısır (tuzlu)     1944 mg
. Sofra Tuzu              38758 mg
. Et suyu tableti             24000 mg
. Kabartma Tozu           11618 mg
. Hazır çorba            5360 mg
. Kuru domates            2095 mg

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal