Aşı Yaptırmak Rahim Kanserini Önler mi?

Kadınların korkulu rüyası olan rahim kanseri her geçen gün yaygınlaşıyor. Rahim kanseri riskini düşürmek isteyen kadınlar ise çözümü aşıda arıyorlar. Peki, aşı kanseri önler mi?

06.11.2019-10:12 - (Son Güncelleme: 06.11.2019-10:10)

Rahim kanseri dünyada her geçen gün yaygınlaşan kanser türlerinden biri. Kadınlar için zorlu olan rahim kanserinden korunmak için yapılacakları derledik.

AŞI YAPTIRMAK RAHİM KANSERİNİ ÖNLER Mİ?

Rahim ağzı kanseri dünyada meme, kolorektal ve akciğer kanserinin ardından 4. sırada bulunuyor. Dünyada her sene ortalama 570 bin insan serviks kanserine yakalanıyor ve bu yakalananların yarısı yaşamını kaybediyor. Türkiye’de de her 100 bin kadında 4,42 oranında görülen hastalık gelişmemiş ülkelerde çok daha fazla görülüyor. Rahim ağzı kanserinden korunmada HPV aşısı önemli etken. HPV aşısının ana amacı rahim ağzı kanserinden, ikincisi ise genital siğillerden korunmak. 9 yaş ile 26 yaş arasında yaptırılabilen HPV aşısının 11-12 yaş civarında hem kız hem erkek çocuklara yaptırılması tavsiye ediliyor. Fakat aşı belli sayıdaki HPV türüne karşı yapılıyor, haliyle bütün HPV türlerini kapsamıyor. Bu sebeple aşı yapılsa da Smear ile tarama testlerini sürdürmek gerekiyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal