Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Bilim Kurulu toplantısı, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığında yapılırken, hastalığın ülkemizdeki durumu ve kontrolü ele alındı. Toplantıda KKKA’ya karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı.
Sağlık Bakanlığından gelen açıklamaya göre, dünya çapında 30’dan fazla ülkede tespit edilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Türkiye’de İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde daha fazla görülüyor. Başka ülkelerde hastalığı kapan kişilerin ortalama dörtte biri yaşamını yitirirken, bazı ülkelerde ölüm oranı yüzde 80’lere kadar çıkabiliyor. Ülkemizde ise alınan önlemler, sürveyans sistemi ve etkin tedavi sayesinde can kaybı oranı yüzde 4’lerde...
Bu sene ülke çapında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanan kişi sayısı geçtiğimiz seneye göre arttı ve 480’e yükseldi, 15 kişi ise yaşamını yitirdi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilim Kurulunda, hastalığa karşı alınacak önlemler ve strateji ele alındı.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Bilhassa yaz ve sonbahar aylarında rastlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kene tutunması ya da keneyle temas neticesinde bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olmakla birlikte, KKKA, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas neticesinde de enfekte olabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık rastlanan semptomlar arasında bulunuyor.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN KORUNMAK İÇİN;
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne ilişkin hazırlanan afiş, broşür, TV spot filmi, çocuklara yönelik animasyon filmi gibi eğitim materyaline https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/zoonotikvektorel-kkka adresinden erişebilirsiniz.