Sağlık Bakanlığı'ndan Grip Açıklaması: Salgın Değil Mevsimsel

Sağlık Bakanlığı son günlerde artan grip hastalıkları ile alakalı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada bunun bir salgın olmadığı, mevsimsel bir olay olduğu bildirildi.

14.01.2019-14:45 - (Son Güncelleme: 14.01.2019-14:37) Sağlık Bakanlığı'ndan Grip Açıklaması: Salgın Değil Mevsimsel

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yayınlanan açıklamada, "Son haftalarda Avrupa'da ve Kuzey Yarım Küre'de olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de grip olan hasta sayılarında artış yaşanmaktadır ve artış sürebilir. Grip hasta sayılarındaki artış olağan bir vaziyet olup geçmiş grip sezonları ile kıyaslandığı zaman benzer olduğu fark edilmektedir" denildi.

Grip salgını iddialarıyla alakalı Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"BULAŞICI BİR SOLUNUM YOLU HASTALIĞIDIR"

"Grip (influenza) çoğunlukla sene içinde ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına dek olan dönemde çokça görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip, Kuzey Yarım Küre'de olan her ülkede ifade edilen aylar arasında halkta önemli sayıda kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Bu aylarda hasta kişi sayısının açık biçimde fazlalaşması tahmin edilen bir süreçtir ve salgın olarak düşünülmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak söylenmelidir. Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri vardır. Seneler içinde halkta sık görülen influenza virüsleri devamlı değişmekte, bir önceki sene görülen virüsten oldukça değişik virüsler sonraki senelerde insanları hastalandırabilmektedir. Bu durum niçin her sene grip olabildiğimizi açık bir biçimde açıklamaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her sene ifade edilmektedir. Yukarıda açıklandığı gibi grip aşısı içinde bir önceki sene halkı en fazla hastalandırılan virüsleri içeren 3 yada 4 alt tip influenza virüsü aşı içine dahil edilmekte ve her sene aşı yeni hazırlanmakta, bir önceki senenin aşıları kullanılmamaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüslerinin hemen hemen hepsi influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar içinde her iki alt tipe ait alt türler vardır. İnfluenza A ve influenza B ayrı alt tipler olarak isimlendirilmekle beraber niçin olduğu hastalık tablosundaki şikayetler ve bulgular bütünüyle aynıdır. Bu iki alt tipin tedavisinde tercih edilen ilaçlar da farklı değildir ve hastalar aynı ilaçlar ile tedavi edilmektedir"

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..
Modal