Sağlık Bakanı Koca'dan müjde: MHRS'de yeni dönem başlıyor! Tarih belli oldu!

Son dakika gelişmesiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) önemli bir değişikliği duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, onaylı randevu sistemi 13 Mayıs Pazartesi gününden itibaren başlayacak. Bu yeni düzenlemeye göre, ertesi gün randevusu olan hastalar, randevularına onay vermek veya iptal etmek için akşam saat 20.00'ye kadar sürecek.

09.05.2024-14:49 - (Son Güncelleme: 09.05.2024-16:06) Sağlık Bakanı Koca'dan müjde: MHRS'de yeni dönem başlıyor! Tarih belli oldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarıyla MHRS kullanıcıları için yeni bir dönemin başlangıcı niteliğinde olan bu değişiklik, randevu süreçlerini daha etkin ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor.

MHRS, Türkiye genelinde sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıran ve randevu sisteminin merkezileştirilmesini sağlayan önemli bir platform olarak öne çıkıyor. Bu sistem aracılığıyla hastalar, poliklinik, doktor ve tarih seçerek istedikleri sağlık kuruluşundan randevu alabiliyorlar.

Yapılan değişiklikle birlikte, ertesi gün randevusu olan hastaların akşam saat 20.00'ye kadar randevularına onay vermeleri veya iptal etmeleri gerekecek. Bu uygulamanın amacı, randevu saatinin yaklaştığı zamanda sistemdeki boşlukları tespit etmek ve randevu almak isteyen diğer hastalara fırsat tanımak.

Sağlık Bakanı Koca, bu yeni düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ertesi gün randevusu olan her hasta, akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek" ifadelerini kullandı. Bu şekilde, sağlık hizmetlerine erişimde daha düzenli bir yapı sağlanması hedefleniyor.

MHRS'deki bu yeni dönem, sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde planlanmasına ve yönetilmesine olanak tanıyarak, hastaların ve sağlık çalışanlarının memnuniyetini artırmayı amaçlıyor. Bu bağlamda, kullanıcıların randevu sistemini etkin bir şekilde kullanmaları ve randevu saatlerini belirtilen süre içinde onaylamaları önem taşıyor.


Bakan Koca'nın MHRS sistemine dair açıklamaları şu şekilde paylaşıldı:

“Sağlıkta yakın dönemde beyaz reform ile hekimlerin kamuya geçişi başta olmak üzere pek çok sonucu getirmiştir. Sağlıkta şiddet yasası sonucunda şiddet vakaları büyük ölçüde azalmıştır. Beyaz kod uygulaması yanı sıra gri kod uygulaması da pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Beyaz kod sayısı 1 milyonda 31'den 1 milyondan 14'e inmiştir.

Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Evlilik öncesi SMA taşıyıcı tarama programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradık. Yeni doğan 2 milyon 200 binde fazla tarama yaptık.

Hedefimiz ihtiyacımız olan tüm aşıların Türkiye'de üretilmesidir. 2028'de tüm aşılar yüzde 100 yerli olacak. Nadir hastalıklar için hücre ve gen tedavi hastanesini kuruyoruz.

SMA testi

Evlilik öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradık. Yeni doğan SMA Tarama Programında 2 milyon 200 binden fazla bebeğimiz için tarama yaptık. Erken tanı, tedavi başarımızın yüzde 90'ın üzerine çıkmasını sağladık.

Yerli Aşı

Hedefimiz ihtiyacımız olan tüm aşıların Türkiye'de üretilmesidir. Bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da Hıfzıssıhha’da üretilecek. 2028’de ise tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak.

MHRS'de yeni işleyiş nasıl olacak?

Pandemide randevu sistemini yaygın kullanmaya biz teşvik ettik. Tercih randevulu muayeneye kaldı. 23 milyon kişi aldığı randevulardan 3'te 1'ine gelmedi. Gelinmeyen randevu sayısı 81 milyon. Randevu kapasitesinin yüzde 30'u kullanılamadı.

Eskiden kamu hastaneleri denince anlaşılan ile bugün anlaşılan aynı değildir.

Randevulu ve randevusuz hasta sayısı neredeyse eşit. Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. Randevu kapasitesinin yüzde 30'u kullanılamadı. Sınırlı sayıda sınırsız talebi karşılamaya çalışıyoruz. 

Onaylı randevu dönemine pazartesi başlıyoruz. Ertesi gün randevusu olan hasta geleceğini onaylayacak ve saat 20.00'ye kadar onay verecek.

65 yaş üstü onaylı işlemden muaf tutulacak

65 yaş üstü hastalar ile kanser hastaları, onaylı işleminden istisnadır. Boş kalan randevuda öncelik talep bırakan hastada olacak.

Sağlıkta şiddet vakaları

Sağlıkta yakın dönemde beyaz reform ile hekimlerin kamuya geçişi başta olmak üzere pek çok sonucu getirmiştir. Sağlıkta şiddet yasası sonucunda şiddet vakaları büyük ölçüde azalmıştır. Beyaz kod uygulaması yanı sıra gri kod uygulaması da pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Beyaz kod sayısı 1 milyonda 31'den 1 milyondan 14'e inmiştir. Gri kod uygulanan bölgelerde ise bu düşüş ilave olarak yüzde 50'den fazladır. Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Uzaktan Sağlık Hizmeti ile ilgili altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve pilot uygulamaları başlattık. Kronik hastaların takibi, rapor, reçete yenileme için de bu uygulama sayesinde çevrim içi hizmet sunmayı planlıyoruz. Kısa adı Yaşam olan sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizi hayata geçirdik, uygulamaya 80 yaş üzeri vatandaşlarımızdan başladık, yaş sınırını aşağı indirerek uygulamayı yaygın hale getireceğiz.

Aile Hekimliği açıklaması

Aile hekimliğinin daha da kurumsallaşması gerektiğine inanıyorum. Her bir aile hekimimizin uzaktan hasta gelmeden çözmesini de planladık. 

Pandemi öncesinde birinci basamak aile hakimine gidenle bugün gidene bakınca yüzde 50 artış söz konusu. Yüzde 23 de ikinci üçüncü basamak hastanelerde artış oldu.

Kamu hastaneleri nitelikli altyapıları, akademik kadroları ve nitelikli hizmet şekli vatandaşımızın kamu hastanelerine yöneliğini artırdı.”


YORUM YAZ..
Modal