Alışveriş safhasından başlayarak mutfağa taşınan bazı alışkanlıklar sağlığımız açısından tehlike saçıyor. Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, yaptığımız bu hatalar hakkında bazı uyarılarda bulundu. İşte detaylar...
Kansere Neden Oluyor
Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, günümüzde gıdayla temas eden kimyasal materyallerin artmasıyla birlikte, mutfaktaki kimyasal tehditlerin biyolojik tehditlerin önüne geçtiğine dikkat çekti. Yıldırım, kimyasallarla direk temas artışının, diyabet, obezite, tiroid fonksiyonlarının bozulması gibi birtakım endokrin sistem hastalıklarının yanı sıra, kısırlık ve en ileri safhada kanserlere neden olduğunu belirtti.
Sağlıklı Ambalajlar Tercih Edilmeli
Marketlerde plastikle temas halindeki gıdalar yerine daha sağlıklı ambalajların kullanıldığı gıdaların tercih edilmesini öneren Yıldırım, ambalajlarda kullanılan plastik malzemeleri inceltmek ve sertleştirmek için kullanılan kimyasalların, günümüzde insan kanında en fazla rastlanan toksik maddeler olduğuna dikkat çekti.
Cam Şişeleri Seçin
Öncelikle plastiklerle temas etmeyen gıdaları tercih ederek işe başlayabiliriz. Örneğin tenekede ya da plastik şişelerde bulunan yağlar yerine cam şişelerde muhafaza edilmiş yağları, aynı şekilde camda muhafaza edilmiş sütleri ve suları tercih edebiliriz.
Bez Torbalar Daha Sağlıklı
Yıldıırm, "çok fazla poşet kullanımı da büyük risk. Marketlerde, pazarlarda gıdayı doğrudan temas edecek biçimde poşete koyduğunuzda yine bir geçiş söz konusu oluyor. Bez torbaları kullanmak daha sağlıklı" dedi.
Mümkün Olduğunca Istıcıdan Uzak Durun
Alışverişten sonra mutfakta hazırlık aşamasında da plastik malzeme kullanılmamasını tavsiye eden Yıldırım, "Su ısıtıcılar, mikrodalgalar gibi pratik ev aletleri mümkünse kullanılmamalıdır. Çünkü bunların da iç materyalleri genel olarak plastik karakterlidir ve ısınmaya bağlı olarak gıdaya daha çok nüfuz eder." diyerek uyarıda bulundu.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.