13.01.2020-17:18 (Son Güncelleme:25.01.2025-02:57)


1

Safranbolu denince ilk akla gelen özgün bir mimariye sahip olan etkileyici evleridir, oysa Safranbolu evlerden çok daha fazlasını gözler önüne seriyor. Tarihi değerleri, kent kültürü, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri, yöresel lezzetleri, doğal güzellikleri ile Safranbolu, turizm açısından ülkemizin gözde kentlerinden birisidir. Sizin için Safranbolu’da mutlaka görülmesi gereken 7 yeri bir araya getirdik.



2

Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi

Safranbolu’ya gelen Türklerin konuşlandığı, yağmur duası ile Hıdırellez kutlamalarını yapmış olduğu önemli bir yerdir. Hali hazırda Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi (1845), Hızır (Hıdır) Paşa’nın makamı /mezarı, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın (1955) anıt mezarı ve iki adet namazgah bulunmaktadır.



3

Kristal Teras

Kristal Teras

Tokatlı Kanyonu’nu en iyi seyir noktası olan, yerden 80 metre yükseklikte yapılmış Kristal Teras, Türkiye’de de bir ilki temsil ediyor. Tabanı çok dayanıklı kırılmaz camdan yapılmış, 75 ton ağırlığı taşıyabilen Kristal Teras, üzerinde gezinenleri heyecanlandırıyor.



4

Cinci Hanı ve Hamamı

Cinci Hanı ve Hamamı

1645’te Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan bir kervansaray olan Cinci Han Kervansarayı, harap bir durumdayken restore edilerek, 2 katlı ve 63 odalı Cinci Han Oteli, kafe ve etkinlik merkezi olarak hizmet veriyor. Eski çarşının içinde yer alan kervansaray, Zamanın en büyük ve en görkemli kervansaraylarından biriydi.



5

İncesu Kemeri

İncesu Kemeri

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Safranbolu’ya su getirmek için yaptırılmış olan su kemeri, 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli oldukça görkemli bir yapıdır. Kristal Teras’dan Tokatlı Kanyonu’na indiğinizde hemen solda kalıyor. 110-220 cm değişen genişlikteki kemerin altından Tokatlı deresi akıyor. Dere boyunca uzanan yürüyüş parkuru ise Tokatlı Kanyonu’nun en güzel rotası.



6

Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu

Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyü’nde, diğer ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’ne kadar uzanıyor. Yaklaşık 9 kilometre uzunluğa sahiptir. Kanyona giriş ücretlidir. Girişi ücreti ise 3 Türk lirasıdır.



7

Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri

İlçe merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır. Evler Safranbolu´nun iki ayrı kesiminde gruplanmış durumdadır. Birincisi “Şehir” diye bilinen ve kışlık olarak kullanılan kesim, ikincisi “Bağlar” diye bilinen ve yazlık olarak kullanılan kesimdir.



8

Bulak Mencilis Mağarası

Bulak Mencilis Mağarası

Karabük’e bağlı Bulak Köyü’nün Safranbolu ile komşu olduğu yerde bulunuyor. Safranbolu merkeze 8 kilometre, Bağlar Değirmenbaşı’na ise 5 kilometre uzaklıkta. Bir vadide yer alan Bulak Mencilis Mağarası’na girmek için 150 basamaklı merdiveni çıkmanız gerekiyor. İçeri girince sizi 65-200 milyon yıl öncesine kadar uzanan, etkileyici renklerdeki şahane damlataş, sarkıt, dikit ve sütunlar karşılıyor.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR