Şafi mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır? Şafilerde bayram namazı kılınışı

2 Nisan Pazartesi günü Ramazan Bayramı kutlanacak. Bugün son orucunu tutan Müslümanlar, yarın bayram namazı ile birlikte Ramazan Bayramını kutlamaya başlayacak. Bayram namazının kılınışının mezheplere göre farklılık göstermesi, Şafi mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır? Sorusunu akıllara getirdi. Birçok inanan, Şafi mezhebine göre bayram namazı kılınışı nasıldır? Sorusuna yanıt aramaya başladı.

01.05.2022-23:49 - (Son Güncelleme: 01.05.2022-23:49) Şafi mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır? Şafilerde bayram namazı kılınışı

Ramazan ayının son orucu tutuldu, son iftarı açıldı. Müslüman alemi yarın bayram namazı ile birlikte Ramazan bayramını kutlamaya başlayacak. Bayram namazının kılınış şeklinin mezheplere göre farklılık göstermesi konusu da gündeme geldi. Şafi mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır sorusu da merak konusu oldu. Binlerce inanan, Şafi mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır soruna yanıt aramaya başladı.

Şafi mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı için ezan okunmamaktadır. Bayram namazında kamet getirilmez. İki rekat kılınan bayram namazına başlanırken, “Es-salatü camia” denir. İki rekat bayram namazının ilk rekatında iftitah tekbirini getirip iftitah duasını okuduktan sonra ve euzü besmele çekip de kıraate başlamadan önce zevaid tekbirleri denen yedi tekbir getirilir. Tekbir yapılırken eller omuz hizasına getirilir. Hz. Muhammet’in ilk rekatta yedi, ikinci rekatta beş tekbir getirdiği rivayet edilir.

Her iki tekbir arasında kısa bir ayet okuyup ara vermek ve o arasında da demek sünnettir. Ayrıca her iki tekbir arasında eller, göğüs altında sağ el sol elin üstüne gelecek şekilde bağlanır. Bunu yapmak da sünnet kabul edilir.

Tekbir getirildikten sonra besmele çekilir, Fatiha ve zamm-ı sure okunur. Ardından rükua ve secdeye gidilir. Secdenin ardından ikinci rekata geçilir. İkinci rekat için kalkış tekbirinin ardından beş tekbir çekilir. Eller birinci rekatta olduğu gibi bağlanır. Hey’et denilen bu zevaid tekbirlerinin söylenmesi sünnettir. Bu tekbirlerin getirilmemesi sehiv secdesini gerektirmemekle birlikte mekruh kabul edilir. Bu tekbirlerin besmele çekmeden önce alınmaları müstehaptır ve kıraatten önce alınmaları da zorunludur. Tekbir getirmeyi unutup kıraate başlanırsa da yeniden tekbir getirilmez. Kurallar hem imam hem de cemaat için geçerlidir. İkinci rekata imamla başlayan kişi iftitah tekbirinden ayrı imamla birlikte 5 tekbir getirir. İmam fazla tekbir getirdiği takdirde cemaat ona uymamalıdır. İmam selam verip ardından eksik rekatı tamamlamak için kalktığında 7 kez tekbir getirir. İmam, zevaid tekbirlerini bırakırsa, cemaat de bırakmalıdır.

Bayram namazı

Tekbirleri alırken ellerini üç defa art arda kaldırmaları durumunda namaz bozulur. Daha az tekbir getiren bir imam varsa cemaat, tekbir sırasında imamın ellerini takip eder.

İkinci rekâtta tekbir getirildikten sonra Fatiha ve zamm-ı sure okunur ve sonrasında rükûa ve secdeye gidilir. Bayram namazlarında kıraat sesli yapılır. İmama uyan kişiler kıraati sessiz yapabilir. Kıraati sesli yapmak sünnettir.

Hanefi mezhebine sessizce tekbir getirmek sünnettir. Birinci rekâtta Kaf ve A’lâ surelerinden biri, ikinci rekatta Kamer ve Ğaşiye surelerinden biri okunur. Bu sureleri okumak da sünnettir.

Bayram namazı kaza edilebilir. Hacı adayları dışındaki tüm inananların bayram namazını cemaatle kılması sünnettir. İmamla birlikte kılmayanlar bayram namazını istediği vakitte kılabilir.

Bayram namazı, bayramın birinci günü zevalden önce kılınırsa ede, zevalden sonra kılınırsa kazadır.

Hanefi mezhebine göre bayram namazı münferiden kılınmaz ve sonradan kaza edilmez.

YORUM YAZ..
Modal