İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük’ün çabaları sayesinde marka tescili alan ve ilçenin özgün yemeklerinden biri olan keşkek, meşhur İskilip dolmasından sonra bölgenin en uzun pişen ikinci yöresel yemeği özelliğine sahip. Keşkeğin yoğun ilgi görmesi en çok fırın sahiplilerini sevindiriyor. Yılda yalnızca bir ay çalışan keşkek fırınları, iftar sofralarını süslemek için durmaksızın yanıyor.
Keşkekler hazır olunca kaleden davul çalınıyor
Haber7’de yer alan habere göre, Sabah saatlerinden itibaren vatandaşlar keşkek çömleklerini fırınlara getiriyor. Her bir çömleğin üzerinde karışmaması için özel işaretler bulunuyor. Keşkekler hazır olduğunda ise davulcular İskilip Kalesi’ne çıkıp davul-zurna çalıyor. Sesi duyan vatandaşlar keşkek fırınlarına giderek çömleklerini alıyor.
“Keşkek iftar sofralarının vazgeçilmez geleneği”
İlçedeki keşkek geleneğinin Ramazan ayıyla birlikte başladığını hatırlatan Başkan Ali Sülük, “İskilip'te sadece keşkek yapılan fırınlarımız mevcut. Bu fırınlarda sadece Ramazan ayı boyunca keşkek yapılır. İskilip keşkeği Ramazan ayı boyunca ilçemizde tüm evlerde tüketilen en önemli yemeklerden birisidir. İlçemizin yöresel yemeklerinden olan keşkeğe geçtiğimiz yıllarda coğrafi işaret aldık. Sabah saatlerinde keşkekler fırınlara konur. Akşam bir saat önce keşkek fırınları açılır kalede davulun çalmasıyla birlikte insanlar fırınlara giderek keşkeklerini alırlar. Çömleklerde pişen çörekler iftarda sofralarda insanlarla buluşur” dedi.
"Bu iki yemeğimiz iftar sofralarının olmazsa olmazı"
Ramazan ayında iftar sofralarında sadece keşkek olmadığını kaydeden Başkan Sülük, “Yanında tarhana çorbası da olması gerekiyor. Tarhana ve keşkek İskilip'te iftar sofralarının vazgeçilmez ikilisi. Mutlaka her sofrada bulunan bu iki yemeğimiz iftar sofralarının olmazsa olmazı. Herkesi bu lezzetleri tatmak için İskilip'e davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.