Sadece 4 Malzemeyle Virüse Savaş Açın!

Uzmanlar Covid-19 salgınından korunmanın en önemli yollarından birinin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu söylüyor. Virüsten korunmak için doğal yöntemler arayanlar ise bitki çaylarına yöneliyor. Bunu üzerine ziraat mühendisi Mete Eltepe’de ‘4x4 kırmızı çay’ ı hazırladı. İşte detaylar…

15.04.2020-15:21 - (Son Güncelleme: 15.04.2020-14:37) Sadece 4 Malzemeyle Virüse Savaş Açın!

Coronavirüsü sürecinde birçok kişi korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik besinler tüketiyor. Bu nedenle birçok gıdanın satışında patlama yaşandı. Çeşitli meyve ve sebzelerin yanı sıra doğal bal ve sütünde satışlarında artış gözlemlendi. Yanı sıra vatandaşlar doğal bitkilerden hazırlanan çaylara da yönelmeye başladı. Ada çayı, papatya çayı, yeşil çay ve bunun gibi pek çok çayın satışı artarken, ziraat mühendisi ve aktar sahibi Mete Eltepe de hem virüslerden korunmak hem de direnci artırmak için özel bir çay hazırladığını duyurdu. Eltepe, içerisinde kırmızı ürünlerin yer aldığı çayın koruyucu özelliğine dikkat çekti. Tarçın, hibiskus, karanfil ve sumak kullanarak hazırladığı bu çayın tarifini veren Eltepe, "Demliğin içine tarçın çubuklarından atıp 3 dakika tek başına kaynatıyoruz. Daha sonra içine karanfil, hibiskus ve sumak ekliyorum. Sadece tarçının kaynaması bu işin püf noktasıdır. 3- 4 dakika demledikten sonra içime hazırdır," diye konuştu.

SUMAK EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDANLARDAN

Dünyadaki en kuvvetli antioksidanlardan birinin sumak olduğunu belirten Mete Eltepe, hem virüslere karşı koruduğunu hem de vücudun direncini artırdığını ifade etti. Hibiskusun da oldukça yüksek seviyede C vitamini içeriğine sahip olduğunu söyleyen Eltepe, "Hibiskusun aynı zamanda ateş düşürücü özelliği var. Vücut direncini artırarak enerji sağlar. Tarçın da potasyum zenginidir. Aynı zamanda yorgunluk ve unutkanlığa çok iyi gelir. Şeker dengeleme özelliği vardır. Karanfil ise uzmanların önerdiği gibi mikroplarla savaşma özelliği çok yüksek olan bir bitkidir. Çayın içine bunu da ekliyoruz. 4x4 bir karışım oluyor. Çayı demledikten sonra bitkileri süzüyoruz. Kalan saf çayı istediğiniz şekilde hemen ya da daha sonra soğuk olarak içebilirsiniz. Çocuklar çay içmeyi sevmez. Bazı kişilerin de sıcak içeceklerle arası iyi değildir. Demledikten sonra süzüp akşama kadar istediğiniz zaman soğuk olarak tüketebilirsiniz," ifadelerini kullandı.

TATLANDIRMAK İŞÇİN BAL YETERLİ

'4x4 kırmızı çay'ın tadının da oldukça lezzetli olduğunu ve kolay içilebileceğini söyleyen Mete Eltepe, şeker katmaya gerek olmadığını belirtti. Çocukların çok daha rahat içebileceğini anlatan Eltepe, "Tarçından gelen tatlandırıcılık çayın tadını güzel hale getirir. Yine de çocuklar için istendiğinde bir bardak çayın içine bir küçük çay kaşığı bal katılabilir. Ama normalde hiç gerek yok. Bu bitkiler virüslerle mücadelede vücut direncini artırıcı ve enerji artırıcı özelliğe sahiptir. Sadece koronayla alakalı değil, bütün virüslerden koruması için bu tip çayları hayatımıza almalıyız. Gün boyunca 2 ya da 3 kez içebiliriz. Maliyeti toplam 20 TL" dedi.

‘SUMAĞI ASLA EKSİK ETMEM’

Sumağı mutfağından hiç eksik etmediğini de kaydeden Bediha Söğüt ise "Ben Mardinliyim ve biz sumağı çok kullanıyoruz. Sumağın önce tomurcuğunu haşlarım. Suyunu süzdükten sonra dolmanın üstüne kullanırım. Dövülmüş sumağı soğan salatasına atarım. Biz soframızdan hiç eksik etmeyiz. Kahvaltıda bile domatesin üzerine serpip yeriz. Senelerdir ben hastalıktan gripten korkmam. Koronavirüsten de hiçbir virüsten de korkmuyorum," diye konuştu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal