Rüyalar Gerçekleşir mi? Rüyalar Haberci midir?

Rüyalar yarım yamalak gördüğümüz ya da gün boyunca aklımızdan çıkmayacak şekilde gerçekleşirken aklımızdaki soru bunun bir haberci olup olmayacağıdır.

27.07.2019-13:58 - (Son Güncelleme: 22.04.2021-14:16) Rüyalar Gerçekleşir mi? Rüyalar Haberci midir?

Bilim ve inancımız farklı şekillerde ifade ediyor olsa da rüyaların gerçekleştiğine inanmak isteriz. Hatta bu nedenle rüya tabirlerine de bakarız.

RÜYALARIMIZ GERÇEK HAYATIMIZLA BAĞLANTILI MI?

Uyku gıdasının temel tatlandırıcısı olan rüyalarımız gerçek yaşamımızla bağlantılı mı? Sorusu en çok merak edilenlerden birisi olmakta. Bilim dünyası bu konuda net olmamakla birlikte inancımıza göre ise ilişkilidir.

Uyku vücudumuzun, hücrelerimizin ve organlarımızın besini olarak kabul ediliyor. Rüya ise zihin ve ruhumuzun besini. Bilgilerin hafıza kayıtlarında bile sağlıklı rüya ile zenginleşmiş uykunun rolü mevcut. Zihin ve ruh konusundaki bilimsel araştırmalar hala bu konuyu kavrayacak ve anlayacak bir düzeye gelebilmiş değil. Modern Ortodoks batı tıbbı, ruh konusunda hala bir ikilem içerisinde. Yalnızca bilim gözlüğü ile bu ikilemden çıkması da pek mümkün değil gibi duruyor.

Yüzyılımızın başında rüya konusunu merak ederek odaklanan Freud, Jung, Perls gibi bilim insanlarının yapmış olduğu yorum ve incelemeler ise insanı bazen güldürecek özelliklerde açmazlarla dolu. Ruh ve zihin konusunu anladıkça rüyalardaki hikmeti de anlamaya başlayacağız gibi duruyor. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de rüyalarla süslü kıssaları bizlere aktarıyor. Salih rüyaları belirtiyor. Adeta Rabbimiz bu alana ilgimizi, alakamızı çekmeye çalışıyor.

RÜYALAR HABERCİ MİDİR?

Dinimizden öğrendiğimiz rüya gerçekleri ise göz ardı edilecek bir durumda değil. Sadık, saliha ya da rahmani rüya gerçeğini yok saymak büyük bir yanlış olsa gerek. Salih rüyaları Peygamberimiz habercisi olarak atfedilmiş ve birçok şeyin rüya ile gösterilebileceği gerçeğine iletilmiştir. Bu gerçeklikten yola çıkarak Mesnevide oldukça sayıda rüya yorumu okunabilmekte. 

İbni Arabi, İmamı Gazali, İbni Haldun, Fahrettin Razi gibi İslam felsefe, sosyoloji ve tasavvuf liderlerinin rüyaya bakışı ile ilgili yorumları rüyanın dinimizde kapladığı değerinin üstünü çizer nitelikte. Karış kuruş görülen rüyalar ise dinimiz kaynaklarınca pek dikkate alınmaması gereken rüyalar kategorisinde değerlendirilir.

RÜYAYI ANLATIRSAK GERÇEKLEŞİR Mİ?

Görülen rüyanın anlatımı konusuna gelince kötü ya da üzücü bir rüyayı başkalarına anlatmak doğru değildir. İnsan psikolojisini bozmanın yanı sıra durduk yere evham yapmaya da neden olacak şekilde çeşitli vesveseler getirebilir. 'Şeytandandır' diyerek rüyayı düşünmemeye çalışmak en doğrusu olacaktır.

RÜYALAR BİR MESAJ OLABİLİR Mİ?

Rüyaların bilinçaltından gelen mesajlar olduğu fikrini savunan araştırmacılardan olan Sigmund Freud, Rüyaların anlamlandırılmasının, zihnin bilinçaltı aktivitelerine açılan bir kapı olduğunu düşünüyordu. Rüyaların amacının ise bastırılmış duyguları yaşayabilmek olduğunu ifade ediyordu. Bilinçaltı, rüya gören kişinin kendini ve çevresini daha iyi algılayabilmesi maksatlı size rüyalar aracılığıyla mesajlar gönderiyor denilebilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal