Rusya'dan Türkiye'ye Yıl Sonuna Kadar 25 Milyar Metreküp Doğal Gaz Sevk Edilecek!

Gazprom Export'un Başkanı Elena Burmistravo'nun yaptığı açıklamaya göre, yıl sonuna kadar Türkiye'ye 25 milyar metreküp doğal gaz sevk edilecek.

25.10.2021-17:20 - (Son Güncelleme: 25.10.2021-17:35) Rusya'dan Türkiye'ye Yıl Sonuna Kadar 25 Milyar Metreküp Doğal Gaz Sevk Edilecek!

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom Export'un Başkanı Elena Burmistravo 2021 yılının ilk 10 ayında gerçekleşen doğal gaz sevkiyatının geçen yıla göre yüzde 138 arttığını söyledi. Şirketten yapılan ayrı bir açıklamaya göre 2021 yılı sonuna kadar Türkiye'ye 25 milyar metreküp doğalgaz sevk edilmesi planlanıyor.

Elene Burmistravo yaptığı ayrı bir açıklamada doğalgaz ihracatlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını belli ederek şu sözleri söyledi; Gazprom'un yıl sonuna kadar Avrupa ve Türkiye pazarına toplam 183 milyar metreküp doğal gaz sevk etmeyi planladığını aktaran Burmistrova, "Sevkiyatın ortalama fiyatının bin metreküpte ortalama 270 dolar düzeyinde gerçekleşmesini öngörüyoruz."

SON 10 YILIN EN YÜKSEK SEVKİYATI GERÇEKLEŞTİ

Gelişen Türkiye, Rusya ilişkilerinin enerji ticaretinde büyük rol oynadığını belirten Elena Burmistrova sözlerine şu açıklamalarda devam etti; "Yılın 9 ayında Türkiye'ye gaz sevkiyatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138,8 artırdık. Türkiye'ye yıl sonuna kadar 24-25 milyar metreküp doğal gaz sevk etmeyi planlıyoruz."

AVRUPA DOĞALGAZI DEPOLAYAMIYOR

Avrupa ülkelerinin doğal gaz depolama tesislerinin yetersiz olduğunu bu yüzden enerji sıkıntısı yaşadıklarını belirten Elene Burmistrova sözlerini şu şekilde noktaladı;  "Avrupa, sonbahar-kış dönemine depolama tesislerinde doğal gaz açığıyla girecek. Geçen yılın kış sezonunda Avrupa'daki depolama tesislerinden geçen yıl rekor düzeyde doğal gaz çekilmişti. Rezervlerin tazelenmesine yönelik süreç ise normalden daha geç başlatıldı."

AVRUPA'DA YAŞANAN ENERJİ KRİZİ

İngiltere ve Avrupa’yı etkilemeye devam eden enerji krizi hükümetleri telaşlandırıyor. Enerji fiyatlarındaki yükselişin tüketicilere yansıması, arz-talep arasındaki farkın enflasyonu tetiklemesi Avrupa için Kış aylarının zor geçeceğini gösteriyor.

Avrupa Birliği’nin veri ve istatistik merkezi EuroStat’a göre Birliğin ülkeleri, kendi enerjisinin sadece yüzde 35’ini karşılıyor. Kalan yüzde 65’lik kısım ise ithal enerji olarak geçiyor. Eurostat’ın yayınladığı son rakamlara göre, İngiltere enerjisinin yaklaşık yüzde 35’i için ithalata bağımlıyken İrlanda yüzde 68, İtalya yüzde 77 ve İzlanda yüzde 16 ithalat yapmak durumunda Norveç ise yoğun gaz kaynaklarının avantajı sayesinde  yüzde  575’lik ihraç oranıyla tam tersi bir durum yaşıyor.

RUSYA-AVRUPA ARASINDA YAŞANAN KUZEY AKIM 2 SORUNU

Rusya doğal gaz arzını karşılayamayan başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği'nden Kuzey Akım 2 Boru Hattının açılmasını istedi.

Rusya Enerji krizi yaşayan Avrupa Birliği'ne ekstra gaz sevkiyatının karşılıksız yapmayacağını açıkladı. Rusya, Avrupa Birliği tarafından ölü proje olarak ilan edilen Kuzey Akım 2 Boru Hattının açılmasını istedi.

YORUM YAZ..
Modal