Rusya'dan Türkiye'ye görülmemiş teklif: Ulusal para birimi!

Rusya'nın önde gelen bankalarından VTB'nin Başkanı Andrey Kostin, Türkiye ile ulusal para birimi üzerinden ticaret yapma fırsatlarını araştırmaları gerektiğini belirtti.

12.06.2024-14:41 - (Son Güncelleme: 12.06.2024-15:37) Rusya'dan Türkiye'ye görülmemiş teklif: Ulusal para birimi!

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında açıklamalarda bulunan Andrey Kostin, küresel finans sisteminde değişim gerektiğini vurguladı. VTB Başkanı, Türkiye ile "harika" ilişkilere sahip olduklarını ve bu ilişkilerin ticari ve finansal alanlarda ivme kazandırdığını belirtti.

Türkiye ile Rusya Arasında Güçlü İlişkiler

Kostin, "Türkiye, bugün bizim için çok önemli bir ticaret ortağı. Bu zor dönemde Türkiye'nin desteği için Türk halkına ve liderliğine çok müteşekkiriz. Bu karşılıklı yarar sağlayan bir etkileşimdir." ifadelerini kullandı. Ayrıca, turizm alanındaki işbirliğinin devam ettiğini ve Türk hava yolu şirketleri ile tatil köylerine talebin arttığını söyledi.

Ulusal Para Birimi ile Ticaret

Kostin, Çin ile ticarette ulusal para birimiyle ödeme yaparak çözümler bulduklarını ve aynı yöntemi Hindistan ile de uyguladıklarını belirtti. Türkiye ile de benzer fırsatları araştırmaları gerektiğini ifade eden Kostin, dijital paraların da çözüm olabileceğini belirtti. "Dijital ve ulusal para birimleri temelinde kendi mekanizmalarımızı oluşturmalıyız. Hem ruble hem de Türk lirası daha istikrarlı olsa bunu yapmak daha kolay olurdu." dedi.

Küresel Finans Sisteminde Değişim İhtiyacı

Kostin, uluslararası ticarette yerli para birimlerinin kullanımının bankacılık sektöründeki sorunları büyük ölçüde çözebileceğini belirterek, yeni bir finansal piyasa yaratılması gerektiğini vurguladı. Mevcut uluslararası finansal sistemin başka koşullar altında oluştuğunu ve bu sistemin artık günümüz koşullarına uygun olmadığını söyledi.

1950'li ve 1940'lı yıllardan kalan finansal sistemin revize edilmesi gerektiğini belirten Kostin, BRICS ülkelerinin küresel GSYH'nin yüzde 40'ını oluşturduğunu ve G7 ülkelerinin ekonomik gücünü aştığını ifade etti. Batı ve ABD'nin mali sistem üzerindeki hakimiyetinin yeniden düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Doların Rezerv Para Konumu

Kostin, ABD dolarının rezerv para konumunda olmasının artık sorgulanmaya başlandığını belirtti. Amerika'nın doları askeri ve stratejik amaçlarla kullanmasının dolara olan güveni zedelediğini ve dolarsızlaşma sürecinin uzun süreceğini söyledi. Amerikan ekonomisine olan yatırımların azalmasının, Amerikan finansal piyasasını büyük ölçüde baltalayabileceğini belirtti.

Güven ve Uluslararası Ödeme Sistemleri

Uluslararası ödeme araçlarının siyasi kaldıraç olarak kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kostin, bu tür eylemlerin sadece güveni zedelediğini belirtti. Merkez bankası rezervlerine ve devlet fonlarına el konulmasının tarihte eşi görülmemiş bir örnek olduğunu ifade eden Kostin, "Bu fonları kim tutacak? Türkiye ve Çin de ABD ile zaman zaman gerginlik yaşıyor. Bu süreç yavaş yavaş devam edecek." diyerek sözlerini tamamladı.

Rusya'nın ulusal para birimi üzerinden ticaret teklifi, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin daha da derinleşebileceği anlamına geliyor. 

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal