Rusya’da iç savaş başladı: Wagner konvoyu Moskova’nın güneyinde görüldü

Birkaç hafta öncesine kadar Rusya’nın tarafında yer alarak Ukrayna’yı işgal eden paralı asker grubu Wagner, Rus ordusunun birliklerine bombardıman saldırısı düzenlediğini iddia ederek Rostov şehrini ele geçirdi. Putin, Wagner hakkında ‘’Bedelini ödeyecekler’’ derken, Wagner’in Moskova’ya doğru ilerlediği kaydedildi.

24.06.2023-16:28 - (Son Güncelleme: 24.06.2023-16:28)

Tüm dünyanın dikkatle takip ettiği Rusya Wagner krizinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Ukrayna’nın işgal edilmesinde kritik bir rol üstlenen ancak 2023 yılının başlarıyla beraber Rusya ile ciddi sorunlar yaşayan paralı asker grubu Wagner’in patronu Yevgeny Prigozhin, kendilerine mühimmat desteği sağlanmadığını öne sürerek birçok kez Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'u küfür ve hakaretlerle hedef aldı. 

Tansiyon kısa süreli düşse de Putin'in Haziran ayı ortasında verdiği emir her şeyi değiştirdi, Prigozhin Kremlin'in emrine uymayacağını duyurdu. Ancak hiç kimse, 23 Haziran'ı 24 Haziran'a bağlayan gece Rusya'da yaşanacakları tahmin bile edemezdi. 

Moskova’da mevziler kuruldu

Milliyet’in Rus kaynaklara dayandırdığı habere göre, Rus askerleri Moskova’nın kenarında bir makineli tüfek mevzii kurdu. Vedomosti Gazetesi, ağır silahların kentin güneybatı ucuna yerleştirildiğini yazdı. Ukrayna gazetesi Kyiv Post ise, Moskova'nın kenarına hendekler kazıldığını okuyucularına aktardı.

Rusya Wagner

Rusya’dan kaçış başladı

Wagner Grubu'nun paralı askerleri Moskova'ya yaklaşırken, Rusya'nın başkentinden ayrılmak isteyenler bilet bulamıyor. Der Spiegel, Moskova'dan Tiflis, Astana ve İstanbul'a doğrudan uçuşlar için biletlerin artık mevcut olmadığını bildirdi.

Wagner güneyden ilerliyor

BBC'nin teyit ettiği bir videoda, silahlı araçlardan oluşan bir Wagner konvoyu M4 otoyolunda ilerlerken görülüyor. Bu yol Voronej ile Moskova'yı Lipetsk bölgesi üzerinden birbirine bağlıyor. Yukarıdaki fotoğraf da videodan alındı.

Google Haritalar ise, Moskova'nın güneyinde, Wagner isyancılarının izlediği rota olan M4'te kapalı yolları gösteriyor.Daha önce Lipetsk bölgesi Valisi halka evlerinde kalmaları ve seyahat etmemeleri çağrısı yapmıştı.Lipetsk'teki yerel yetkililer ikinci bir emre kadar tüm otobüs servislerinin iptal edildiğini duyurdu.Voronej, Rostov'dan sonra Wagner birliklerinin önemli alanları ele geçirdiği belirtilen ikinci kent.

Wagner Rusya Saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Putin’e destek

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus mevkidaşı Putin'i aradığını duyurdu. Putin, Erdoğan'ın kendisine Wagner başkaldırısına karşı tam destek verdiğini söyledi.

Rostov’da patlama

Wagner Grubu'nun ele geçirdiğini duyurduğu Rostov'da yer alan Güney Askeri Komutanlığı binası yakınlarında bir patlama meydana geldi. Çevrede toplanan insanların kaçıştığı görüntüler sosyal medyada yayıldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal