Rusya Ukrayna savaşı için kritik öneme sahiplerdi: Wagner ordusunun dağıtıldığı iddia edildi

Rusya’ya bağlı paralı asker grubu Wagner’in Kremlin tarafından dağıtılarak Putin’in özel ordusuna dahil edildiği iddia edildi.

25.06.2024-10:47 - (Son Güncelleme: 25.06.2024-10:47)

BBC'nin aktardığına göre, Birleşmiş Milletler (BM) Paralı Askerlerin Kullanımına İlişkin Çalışma Grubu üyesi Sorcha MacLeod, Wagner'in Rus devleti tarafından denetim altına alındığını belirtti. MacLeod'a göre, Wagner Grubu artık eski şekliyle mevcut değil; farklı versiyonları var ve bu unsurlar Rus devletinin çeşitli birimlerine dağıtılmış durumda, dolayısıyla merkezi bir kontrol noktası bulunmuyor.

Wagner grubu Putin’in ordusuna katıldı

Kopenhag Üniversitesi'nde çalışan MacLeod, Wagner Grubu'nun Rusya için jeopolitik ve ekonomik olarak büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bazı iddiaların aksine tamamen ortadan kalkmayacağını ifade etti. Buna ek olarak, Birleşik Krallık istihbarat yetkilileri, bazı Wagner birliklerinin Rusya Ulusal Muhafızları adı verilen birimde doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı olarak görev yaptığını savundu. Rusya Ulusal Muhafızları, Putin'in eski koruması Viktor Zolotov tarafından kontrol ediliyor.

Rusya Ukrayna savaşı için kritik öneme sahiplerdi: Wagner ordusunun dağıtıldığı iddia edildi

BBC'nin haberine göre, Wagner savaşçıları Ukrayna'ya ve Afrika'ya gönderilmiş durumda. İngiltere Savunma Bakanlığı yetkilileri, bu paralı askerlerin Rusya'nın Ulusal Muhafızlar bünyesine katılmasının, Rus devletinin Wagner üzerindeki kontrolünü artırdığını belirtti.

Çeşitli operasyonlarda yer almışlardı

Öte yandan, Afrika'daki Wagner savaşçılarının Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı "Afrika Kolordusu"nda görev aldığı bilgisi de paylaşıldı. Bu kolordunun eski Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun kontrolünde olduğu ifade ediliyor.

Son olarak, Rusya'da Wagner lideri Prigojin ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında yaşanan gerilimler ve Wagner'in çeşitli operasyonlarda yer alması, grup hakkında geniş çaplı tartışmalara yol açmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal