Rusya Ukrayna savaşı, sadece iki ülke vatandaşını değil, diğer ülkelerden savaşa katılan kişileri de etkiliyor. Rus ordusu içerisinde Ukrayna'da savaşan Kafkasyalı askerlerin memleketlerine döndükleri zaman yakın çevrelerinde problem çıkardığı Çeçenya-Rusya Savaşları'nın ardından bölgede gerçekleşen iş insanı kaçırma, soygun, aile içi şiddet gibi problemlerin ortaya çıktığı kaydedildi.
Askerlerin psikolojisi bozuldu
Rusya yönetiminin Ukrayna'da sivil halka uygulanan şiddet olaylarını desteklediği ve bu durumun askerlerde psikolojik kırılmaları beslediği bilgisi verildi. Rus ordusu içerisinde Ukrayna'da savaşan Kafkasyalı savaşçılar, Kadirovcu olarak bilinmekten rahatsız olduklarını söylediler.
Savaşa katılan bir Kafkasya askerinin kardeşi, ‘’Morali çok bozuk, bazen bir şeyler konuşuyor. Kardeşim ve yanındakiler çatışma bölgelerine ulaştığı zaman sadece makineli tüfek vermişler, savaşçıların yeterli teçhizata sahip olmadığını söyledi. Ona göre orduda yolsuzluk var. Ukrayna'da insanları öldürüp öldürmediğini bilmiyorum, sakin bir yaşama geri döndü ama burada bile düşman arıyor, beni ve diğer kardeşimi suçluyor. Bu durum geçmezse veya daha kötüye giderse neler yapacağımı bilmiyorum." ifadelerini kullandı.
Lapti adındaki bir kişi ise üvey kardeşinin evine döndükten sonra garip davranışlar sergilediğini söyleyerek, ‘’Sürekli maskeli olarak dolaşıyor. Fotoğrafının çekilmesine asla müsaade etmiyor. Sözlerimize uzun zaman tepki vermiyor. Ancak bazen aniden parlıyor, etrafına bağırıyor, sonra yine içine kapanıyor. Aslında o hiçbir zaman Ukrayna'ya gitmek istemedi, fakat orduda çalıştığı için buna mecbur kaldı. Annem onu Kuran-ı Kerim okuyarak iyileştirmeye çalışıyor. Bence onu doktora götürmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da öğrenci olan Tamila, geri dönen bir asker tarafından taciz edildiğini anlattı. Tamila, "Ukrayna'dan dönen bir komşumuz beni aradı, oradan çok kaliteli viski getirdiğini, ısmarlamak istediğini söyledi. Ona bir viski çaldığını ve bunu bana mı ısmarlamak istediğini sordum. Viskiyi annesine veya karısına vermesini söyledim. Kimsenin evinden viski ya da başka bir şey çalmadığını anlatmaya çalıştı." dedi.
Rusya Ukrayna savaşına katılan askerlerden bazılarının evlerine döndüğünde davranışlarında değişim yaşandığını söyleyen Rus İnsan Hakları Savunucusu Svetlana Gannuşkina, Rusya devletinin askerlerin yaşadıkları problemlerden sorumluluk duymadığını ve onların tedavisiyle ilgilenmediğini söyledi.