Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim en üst seviyeye çıktı. Ukrayna'nın doğusundaki iki özerk cumhuriyeti Rusya'nın 21 Şubat 2022 tarihinde tanıması, savaş ihtimalini daha da arttırdı. 22 Şubat 2022 tarihinde Rusya ordularını Ukrayna doğusuna soktuğu iddiası, Rusya'ya karşı yaptırımların Avrupa tarafından verilmesini sebep oldu.
Rusya 100 binden fazla askerini Ukrayna sınırına konumlandırdı. Ukrayna'nın batısı hariç her yerde Rusya askeri bulunuyor. Moldova ve Beyaz Rusya'da dahil Rus orduları Ukrayna yönüne doğru konumlandırılmış durumda. NATO ve Avrupa Rusya'nın her an Ukrayna'ya saldırabileceğini düşünüyor. Türkiye dahil birçok ülke Ukrayna'dan vatandaşlarını çekiyor.
Rusya ve Ukrayna Avrupa'nın yüzölçümü açısından en büyük iki ülkesinden biri. Sovyetler Birliği'nin 1991'de ayrılmasından sonra Ukrayna ile Rusya'nın arasında ticari anlaşma devam ederken, 2014 yılındaki protestolar sonucu doğu Ukrayna'da iç savaş meydana geldi. 8 yıl sonunda 15 binden fazla insan hayatını kaybetti. Rusya'nın destekçisi olduğu Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna ordusuna karşı üstünlük sağladı.
2020 yılıdna Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin NATO ile partnerlik kurma isteği, Rusya'dan büyük tepki çekti. Ukrayna'nın NATO'ya katılması demek, Kırım'ın ilhak edilmesi yüzünden Rusya'nın NATO ile savaşa girmesi anlamına geliyordu. 2021 Mart ayından beri Rusya ordularını Ukrayna sınırına konuşlandırıyor.
Şu an Ukrayna sınırında 100 bin asker ile Donbass havzasında 20 bin asker bulunuyor. Bu askerler arasında 30 bin asker Belarus'ta yani Ukrayna'nın kuzeyinde yer alıyor. Bazı kaynaklar Donbass'ta 30 bin asker olduğunu söylüyor.
Rusya dünyanın en güçlü 2. ordusuna sahip. Rusya 850 bin asker gücüne sahipken, dünyanın en güçlü 25. ordusuna sahip olan Ukrayna'nın askeri personel sayısı 200 bin seviyesinde.
Ukrayna Rusya savaşında önemli yer edinecek olan rasputitsayı merak ediyorsanız bu habere tıklayabilirsiniz.
Toplam hava gücü Rusya'nın 4 bin 173 iken Ukrayna'nın 318. Ukrayna aynı zamanda Türkiye'den satın aldığı Bayraktar uçaklarını da hava gücünde bulunduruyor. Rusya hava gücünde 544 atak helikopteri ve 1511 atak uçağı bulunurken, Ukrayna'da bu ikisinin toplamı 120'yi geçmiyor.
Toplam tank sayısındaysa Rusya büyük üstünlük sağlıyor.
Rusya'nın 12 bin 420 tankı varken Ukrayna'nın sadece 2 bin 596 tankı bulunuyor. Ukrayna'nın Javelin anti tank füzelerini unutmamak gerekiyor. Aynı zamanda Stinger anti savaş füzeleri de bulunuyor.
Rusya'nın deniz gücüyse burada devreye giriyor. Kırım'ın ilhakı sonucu Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nın kontrolü tamamen Rusya'nın eline geçmiş durumda. Böylece Rusya'ya karşı direnebilecek en önemli alanı da Rusya 8 yıl önce ele geçirmiş durumda. Rusya'nın toplam deniz gücü 635 iken, Ukrayna'nın 38'dir.
Rusya roketatar kısmında da oldukça önde. Toplam 3 bin 191 roketatara sahipken Ukrayna'nın 490 roketatarı bulunuyor. Rusya'nın S400leri büyük güç sağlıyor.
Ukrayna'nın savunma bütçesi 11.6 milyar dolarken, Rusya'nın ayırdığı bütçe 154 milyar dolardır.
Rusya'nın 3.5 milyonun üzerinde askeri personel bulunuyor.
Ukrayna'nın ise 1 milyon 245 bin askeri personeli bulunuyor.