Rusya, Ukrayna arasındaki savaş ile ilgili flaş gelişme: Rusya masada onay verdi!

2,5 aydır devam eden Rusya - Ukrayna arasındaki savaş ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, (BMGK) Genel Sekreter Guterres'in arabuluculuk çabalarına desteği teyit etti. Rusya dahil 15 üyenin tamamı tarafından onaylanan bildiri için 'barış için tek ses' açıklaması yapıldı.

08.05.2022-17:09 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-17:16) Rusya, Ukrayna arasındaki savaş ile ilgili flaş gelişme: Rusya masada onay verdi!

Rusya Ukrayna savaşının başladığı günden beri büyük bir gelişme yaşandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Genel Sekreter Antonio Guterres'in Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk çabalarına destek verdiğini dile getirdi.

Oy birliği ile kabul edildi

BMGK, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres'in mevcut Ukrayna-Rus savaşına barışçıl bir çözüm bulma çabalarına güçlü desteğini teyit eden bir bildiriyi oy birliğiyle kabul etti.

Konsey'in 15 üyesinin tamamının destekte bulunduğu bildiride, Ukrayna'da barış ve güvenliğin korunmasına ilişkin derin endişe dile getirilerek, 'Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter'in barışçıl bir çözüm arayışındaki çabalarına güçlü desteğini ifade eder.' açıklamasında bulunuldu.


Savaşın başından beri ilk kez

Bir nüshası Anadolu Ajansına (AA) ulaşan bildirinin devamında, "Bütün üye devletler, BM anlaşması uyarınca, uluslararası anlaşmazlıklarını barışçıl yollarla çözme yükümlülüklerini taahhüt ettiler." ifadesine yer verildi.

Bildiride, Guterres'ten yakın zamanda Konsey üyelerine bir bilgilendirme yapması istendi. Bunun, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana yapılan ilk resmi açıklama olması dikkati çekti.

Barış için tek ses

Diğer taraftan, Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, BMGK'nin açıklamasından memnuniyet duyduğunu belirterek, 'Bugün, Güvenlik Konseyi ilk kez Ukrayna'da barış için tek ses oldu. Hayat kurtarmak, acıları azaltmak ve barış yolunu bulmak için hiçbir çabadan kaçınmamaya devam edeceğim.' açıklamasında bulundu.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya bir saldırı başlatmasının ardından Batı, Moskova'ya karşı ciddi ekonomik ve mali yaptırım kararları almış, ABD ve Kanada'nın yanında birçok Avrupa ülkesi Ukrayna'ya silah yardımında bulunmuştu.


YORUM YAZ..
Modal