Rusya-Ukrayna Arasında Tırmanan Gerilime Finlandiya da Katıldı!

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in NATO üyeliği mesajı ülkesine 1340 kilometre uzaklıkta bulunan Rusya’yı kızdırdı. Sıcak gelişmelerinin olduğu cephe hattında, Kiev yönetiminin su akışını kestiği ifade edildi.

03.01.2022-16:09 - (Son Güncelleme: 03.01.2022-16:09) Rusya-Ukrayna Arasında Tırmanan Gerilime Finlandiya da Katıldı!

Ukrayna ile Rusya krizi büyümeye devam ederken yeni yıl mesajı veren Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Kuzey Atlantik İttifakı Örgütü'ne (NATO) katılmayı kabul edeceğini ifade etti. 

Rus basınında yer alan habere göre, Ukrayna askerlerinin cephe hattına taşıyan zırhlı araçların olduğunu ve Kiev yönetiminin bölgeye su akışını kestiği ifade edildi.  


Finlandiya Başbakanı, ‘NATO üyeliğini kabul etme fırsatımız devam ediyor’ diyerek ülkenin bu fırsatı seçme özgürlüğünün bulunması gerektiğini kaydetti. 

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in NATO üyeliği mesajı ülkesine 1340 kilometre uzaklıkta bulunan Rusya’yı kızdırdı. Sıcak gelişmelerinin olduğu cephe hattında, Kiev yönetiminin su akışını kestiği belirtildi. 

RUS YANLISI AYRILIKÇILAR: SULAR KESİLDİ 

ABD lideri Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Ukrayna’ya Rusya ile krizinde tam destek sözü verdi. Biden, yaptığı açıklamalarda Rusya’nın olası bir durumunda Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD ile müttefiklerinin Rusya’ya karşı kararlı bir yanıt sergileyeceğini ifade etti. 

Rus medyasında yer alan habere göre, Ukrayna’da tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti (LNR), Ukrayna tarafından suları kesilerek susuz bırakıldı. 


Ria, Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik yaptığı haberde, Ukrayna ordusunun Donbas’a zırhlı askeri araç sevkiyatının yapıldığını manşetten verdi.  Ria, Ukrayna askerlerini taşıyan araçların Novozvanovka köyü yakınlarında görüldüğü haberine yer verdi. Bununla birlikte Kiev yönetiminin kontrolünü sağladığı diğer köylerde Bukovel-AD istasyonları kullanıldığı ifadelerine yer verildi. 

Finlandiya politikalarını Sovyetler Birliği’nin çıkarlarına göre belirlemesine rağmen tarafsızlığını ve Batı ile iyi ilişkilerini korumayı başarıyordu. Bu sayede Finlandiya bağımsızlığını korumayı koruma altına almış oldu. Helsingin Sanomat gazetesinden, gazeteci Suvi Turtiainen, bir araştırmasında Finlandiya’nın Avrupa Birliği üyeliği ile açık şekilde Batı içindeki yerini aldığını ifade ediyor. 

TÜM YAPTIRIMLARI DESTEKLEDİ 

Helsingin Sanomat gazetesinden Suvi Turtiainen, Finlandiya’nın Rusya ile Batı arasındaki bir yere koymanın doğru olmadığını ifade ediyor. Turtiainen, Finlandiya, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden sonra gelen tüm yaptırımları desteklediğini de belirtti. Üstelikte bunu ekonomi açısından kendisine ciddi şekilde kayıpları olacak halde bunu yaptı.  


Finlandiya, 1990 yılı itibariyle NATO ile de yakın işbirliğine girdiği biliniyor. Askerleri Balkanlar ve Afganistan’a göndererek itifakı ile resmi şekilde üye olmadan ne kadar yakın olunabiliyorsa o kadar oldu. Aynı zamanda Helsingin Sanomat gazetesinden Suvi Turtiainen’in araştırmasına göre Finlandiya liderlerinin en zor dönemlerde bile Rusya ile ilşkilerini sürdürmeye devam ettiğini ifade etti. 

PUTİN, FİNLANDİYA'YA SERT YANIT VERMİŞTİ

Rusya, önceki dönemlerde Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına tepkisinin ağır olacağını belli etmişti. Vladimir Putin’in 2016 yılında Finlandiya'ya gittiği sırada, ‘Finlandiya NATO'ya üye olursa nasıl karşılarsınız?’ sorusuna ‘Sizce ne yaparız? 1500 km'lik sınırdan askerimizi geri çektik. Onları geride mi tutarız?’ şeklinde yanıt vermişti. 


YORUM YAZ..
Modal