Rusya-İngiltere diplomatik krizi derinleşiyor: Moskova, İngiliz Savunma ataşesini sınır dışı ediyor

Rusya ve İngiltere arasındaki diplomatik gerilim, Moskova'nın İngiliz savunma ataşesini sınır dışı etme kararı ile yeni bir boyuta taşındı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği temsilcisini çağırarak sert bir protesto notası verdi.

17.05.2024-09:25 - (Son Güncelleme: 17.05.2024-10:40) Rusya-İngiltere diplomatik krizi derinleşiyor: Moskova, İngiliz Savunma ataşesini sınır dışı ediyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiliz yetkililerin Rusya aleyhinde aldığı kararların kınandığı belirtildi. Açıklamada, "İngiltere’nin, Londra'daki Rusya Büyükelçiliği Savunma Ataşesine yönelik aldığı hasmane ve temelsiz karar nedeniyle temsilciye sert bir protesto notası verildi" denildi. 

Rus yetkililer, İngiltere’nin bu adımının "belirgin bir Rus düşmanlığına sahip, siyasi amaçlı bir eylem" olarak değerlendirildiğini belirterek, bu tür adımların iki ülke arasındaki ilişkilere “onarılamaz zararlar” verdiğini vurguladı.

İngiliz savunma ataşesi sınır dışı ediliyor

Rusya, İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği Savunma Ataşesi’nin sınır dışı edileceğini de İngiliz temsilciye bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu adımın İngiltere’nin 8 Mayıs’ta açıkladığı Rusya karşıtı düşmanca eylemlere bir tepki olduğunu belirtti. Açıklamada, "İngiliz tarafının 8 Mayıs'ta açıkladığı Rusya karşıtı düşmanca eylemlere tepkimiz bu adımla bitmeyecek. Sorunu tırmandırmayı başlatanlar, daha sonraki misilleme adımları konusunda bilgilendirilecek" ifadeleri yer aldı.


İngiltere'nin 8 Mayıs'taki açıklamaları

İngiltere Dışişleri, İçişleri ve Savunma Bakanlıkları, 8 Mayıs’ta yaptıkları ortak açıklamada, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetlerini gerekçe göstererek bu ülkenin savunma ataşesini sınır dışı edeceklerini duyurmuştu. İngiltere ayrıca, Rusya bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsünü kaldıracaklarını ve Rus diplomatik vizelerinin süresini sınırlayacaklarını bildirmişti.

Bu gelişmeler, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Rusya'nın tepkisi, İngiltere'nin aldığı önlemler karşısında daha fazla misilleme adımının gelebileceğini işaret ediyor. Bu durum, iki ülke arasında halihazırda gergin olan ilişkileri daha da kötüleştirebilir.

Diplomatik ilişkilerde yeni bir dönem

Rusya ve İngiltere arasındaki bu son gerilim, uluslararası diplomatik ilişkilerde yeni bir döneme işaret ediyor. Her iki tarafın da sert adımlar atmaktan kaçınmaması, gelecekte daha ciddi diplomatik ve ekonomik yaptırımların uygulanabileceğine işaret ediyor. Uluslararası kamuoyu, iki ülke arasındaki bu gerilimin nasıl gelişeceğini yakından takip ediyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal