Rusya büyük bir savaş ilanı mı verecek? Masada 3 büyük senaryo var

Rusya-Ukrayna savaşı yaklaşık 3 aydır devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Rusya lideri Putin'in savaş açıklamaları gündeme otururken, Ukrayna'daki eylemlerini 'askeri operasyon' olarak değerlendiren Rusya'nın 'büyük bir savaş ilanı verip vermeyeceği merak konusu oldu. CNN'de yer alan bir analizde Rusya'nın sonraki adımları tartışıldı ve uzmanlar Rusya'nın olası 3 senaryosundan bahsetti.

04.05.2022-10:31 - (Son Güncelleme: 04.05.2022-11:30) Rusya büyük bir savaş ilanı mı verecek? Masada 3 büyük senaryo var

Rusya-Ukrayna savaşı hemen hemen 3 aydır hız kesmeden devam ediyor. Geçen hafta Rusya lideri Putin'in savaş açıklamaları tüm dünyada endişe yaratırken ABD ve Batı istihbarat kaynakları Rusya'nın Ukrayna'ya 'resmen savaş' ilan edebileceğini ifade ediyor. Nitekim Rusya, Ukrayna'daki eylemleri ile ilgili 'savaş' kelimesini kullanmıyor ve yapılanın 'özel bir askeri operasyon' olduğunu dile getiriyor.

9 Mayıs'a işaret

Analistlerin yorumları doğrultusunda, 'resmen savaş' ilanı için 9 Mayıs tarihine işaret ediyorlar. Bunun sebebi ise 9 Mayıs'ın Rusya için bir öneminin olması.

Zafer günü olarak kutlanıyor

Rusya'da 9 Mayıs tarihi 'Zafer Günü' olarak biliniyor ve 1945 yılında Nazilerin yenilmesi kutlanıyor. Bu milli bayramda Moskova'da askeri geçit töreni düzenleniyor ve Rus liderler geleneksel olarak Kızıl Meydan'da bulunuyor.


'Özel askeri operasyon'

Bu sebepten ötürü ABD ve Batı istihbaratı Rusya lideri Vladimir Putin'in böyle bir günün sembolik önemini kullanacağını düşünmekte. Nitekim Ukrayna'ya yönelik 'özel askeri operasyon' da Anavatan Savunucusu Günü'nün ertesi günü başlamıştı.

Putin için zor bir karar

Analistlerin düşüncesine göre, Rusya için bunun zor bir karar olduğu düşünülüyor. Bu sebepten ötürü  uzmanlara göre Rusya lideri Putin eğer savaş başlatmazsa önünde birkaç seçenek var.

1. Senaryo

Bunlardan biri Rusya'ya yönelik direkt bir saldırı tehdidiyle alakalı. Eğer Rusya'ya yönelik askeri bir silahlı çatışma patlak verirse seferberlik yasası ilan edilebilir. Bu şekilde Rusya hükümeti birlikler toplamanın yanı sıra ülke ekonomisini de savaşa göre düzenleyebilecek.

Bir kesinlik yok

Uzmanlara göre bu durum olası çünkü resmi olmayan rakamlara göre Rus kuvvetleri savaşın başlangıcından bu yana en azn 15 bin asker kaybetti ve takviye desteğe ihtiyaç var. Yine de Putin'in 'hükümet için risk teşkil ettiğini' söylemesi nedeniyle bu durumun herhangi bir kesinliği yok.


Halkın tepkisi ne olur?

Bunun yanı sıra Rusya'da tam kapsamlı seferberliğe karşı çıkanların da olacağının altı çizildi. Analisitler, Putin'in evindeki desteğin azalmasını istemediğini dile getiriyor. Savaşın getireceği kısıtlamaların halkın tepkisine neden olması muhtemel.

2. Senaryo

Masadaki diğer önemli bir senaryo ise Ukrayna'daki ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk topraklarını ilhak etmek. Bunu yaparken güneydeki Odessa için baskı yapılacağından ve savaşın yakıp yıktığı Mariupol kentinde de tam kontrol sağlanacağından bahsediliyor.

3. Senaryo

3. senaryoda ise Rusya'nın güneydoğu kenti Herson'da bir 'halk cumhuriyeti' ilanı var. Uzmanlar, böylelikle Putin'in Ukrayna'ya karşı 'zafer kazandık' diyebileceğini dile getiriyor.

YORUM YAZ..
Modal