Rusya'nın türkiye'den gerçekten bir farkı yok. rusya'da gün geçmiyor ki yeni bir olay yaşanmasın. sosyal medyayı sallayan kareler herkesin ilgisini çekiyor.
Daha iyi fotoğraf çekebilmek için şunlara dikkat edin: taşınabilir ışık kaynağı kullanıyorsanız, ışığı çekmek istediğiniz objeye uygun açıyla yerleştirin. eğer ışık kaynağı taşınamıyorsa, mümkünse objenin yerini değiştirin.
Işık şiddetini artırın ve, "4,-" pozlamayı "-"ye doğru birkaç adım getirin. ışığı ne kadar artırır ve pozlamayı ne kadar azaltırsanız, objenin hatları o kadar belirginleşir.
Kompozisyon, fotoğrafın kurgusudur. temel kompozisyon ögelerine değinmek gerekirse; ekranı, hayali 2 çizgi ile 3 eşit parçaya bölün. objeyi, eğer sola doğru duruyorsa sağ çizgiye, sağa doğru duruyorsa sol çizgiye hizalayın. objenin baktığı taraftaki boşluk, arka tarafından daha fazla olmalı.
Mümkünse objeyi tam olarak çekin. mesela, bir insanı dizinden itibaren kafasını alacak şekilde çekmek yerine, insanın -ayaktan itibaren- tamamını çekin.
Cümleleri "resim çekmek" diye kuruyorsunuz ama "fotoğraf çizmek" diye kurmuyorsunuz. fotoğraf çekilir, resim çizilir. 1 hece daha az sözlemek için anlamı bozmaya değer mi?
Örneğin; grup fotoğrafı çekerken herkesin gülümsediği bir anı yakalamazsanız fotoğrafın mutlu bir anda çekildiği şüphesine düşülebilir. ya da bir araba ''finish'' çizgisini geçmeden önce çekerseniz arabanın yarışı bitirdiğine şüphe duyulabilir. olayı zamanında yakalamak, fotoğrafın anlamına güç katar.
Belli aralıklarla dizilen şeyleri dümdüz çekmek yerine bir perspektif yaratarak çekerseniz fotoğraf daha bakılası hale gelir. perspektif yaratamıyorsanız ritmi başlatan nesneyi fotoğrafın bir kenarına, bitireni de öbür kenarına koyarsanız, insanda o nesneden daha fazla olduğu düşüncesi bırakır.
İnsan doğası, bilmediği şeye merak duyar. aynı şekilde daha önce görmediği açıdan çekilen fotoğrafa bakma isteği de daha fazladır. 3 çeşit bakış açısı vardır. normal bakış açısı, yerden çekilen karınca bakış açısı ve yukarıdan çekilen ilahi bakış açısı.
Normal bakış açısı dışındaki tüm fotoğraflar ilgi açısından 1 tık daha ileridedir. tabii, sadece yerden veya yukarıdan çekmek yetmiyor, diğer kompozisyon ögelerini de kullanmak gerekiyor.
Uzun pozlamada, görüntü normalden daha uzun süre sensöre işlenir ve istendiğinde çok yaratıcı fotoğraflar ortaya çıkarılır. çekim sırasında cihazın en ufak hareketi görüntüyü bozacaktır. mümkün olduğunca sabit şekilde çekim yapılmalıdır. telefonlara indirebileceğiniz birtakım uygulamalar, bazı dijital fotoğraf makineleri ve dslr makinelerde uzun pozlama yapabilirsiniz.
Örneğin; hızlı bir araba çekerken makineyi de objeyle aynı anda hareket ettirin. fotoğraf, ne çok hızlı ne de çok yavaş çekilmeli. en ideal çekim hızı 1/15 saniyedir. obje sabit, arka plan hareketli olduğu için objenin hareketi hissedilir. ya da, cihazı sabit tutup pozlamayı birazcık daha uzatıp çekerseniz de, objenin silik görüntüsü hareket hissi uyandırır.
Picasa, photoshop gibi programlarla aşırıya kaçmamak şartı ile fotoğrafınızı düzenleyin. photoshop biraz profesyonele kaçarken picasa, herkesin kullanabileceğin basit bir programdır. ayrıca siz fotoğrafınızı düzenleyemeseniz bile picasa kendi düzenliyor.
Fotoğrafa birazcık ışık ekleyip birazcık da gölgelendirmek kontrastı artırır ve daha güzel görüntü oluşur. sıcak renkler fotoğrafa sempati katar. doğa fotoğraflarında doygunluğu biraz artırırsanız renkler daha da belirginleşir.
Objeye mümkün olduğunca yaklaşırsanız hem daha net görünür, hem de arka plan daha bulanık olur. tabii objeye yaklaşırken önceden bahsettiğimiz kurallardan biri olan "objeyi tam boyutuyla almaya çalışın."ı ihmal etmemeliyiz.