Sabah saatlerinde ise Ermenistan'da başlamış olan oy verme işlemi akşam saatlerine kadar sürdü.
Ermenistan'nın Dağlık Karabağ savaşının kaybedilmesinin sonrasında önce muhalefetin sokak protestoları daha sonra da ordunun Nikol Paşinyan hükümetine karşı darbe girişimi sebebiyle erken seçim kararı alınmıştı.
Sabah saatlerinde gerçekleşen seçimlerde toplam 21 siyasi parti ve 4 seçim bloğu parlamentoda çoğunluğu elde edebilmek için rekabet gösterdi.
1 MİLYON 281 BİN 174 KİŞİ SANDIĞA GİTTİ
Yaklaşık 2 buçuk milyon vatandaşın oy kullanma hakkı bulunan Ermenistan'da halkın %49,4'e tekabül eden toplam 1 milyon 281 bin 174 vatandaş ise sandığa gitti.
Nikol Paşinyan, bloğu dağıtarak lideri olduğu Sivil Sözleşme Partisi ile seçimlere katılım gösterirken Nikol Paşinyan'ın en güçlü rakibi ''Ermenistan İttifakı'' bloğunun adayı olan Rober Koçaryan oldu.
Ermenistan'ın eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise ''Onurum Var'' ittifakının ortak adayı olarak seçimlerde boy gösterdi.
NİKOL PAŞİNYAN'IN PARTİSİ ÖNCE BİTİRDİ
Ermenistan'da sabah saatlerinde gerçekleşen seçimlerin sonrasında oy sayma işlemi gece saatlerine kadar sürdü.
Nikol Paşinyan’ın partisi resmi olmayan ilk sonuçlara göre oyların %53,92'sini alarak kazandı.
OYLARIN YARISI SAYILMADAN ZAFER KONUŞMASI YAPTI
Oy sayma işleminin devam ettiği sırada Başbakan Nikol Paşinyan,, gece yarısı basın mensuplarının karşısına geçerek, destekçilerine teşekkür konuşması yapmıştı.
Seçimlerde çıkan sonucu beklediklerini belirten Nikol Paşinyan, ''Ermeni halkı seçimini yaptı. Beklenen sonuç oldu. Biz de bu seçimlerde Ermenistan halkının zaferini öngörüyorduk. Sivil Sözleşme Partisi'nin parlamentoda çoğunluğu kazandığı şimdiden belli. Henüz oylar tam sayılmadı. Ancak ikna edici bir çoğunluğa sahip olacağız. ''
MUHALEFET İLE İSTİŞARE
Kesin olmamış seçim sonuçlarında büyük bir fark ile muhalefetin önünde bulunan Nikol Paşinyan zaferlerini ''İkinci devrim'' olarak belirterek, ''Ermenistan halkı üç yılda ikinci devrimi gerçekleştirdi. Bu sefer 'kadife' yerine 'çelik' devrim gerçekleştirdi. Seçim sürecinde verdiğimiz tüm sözleri yerine getireceğiz. Toplumumuzu ve halkımızı birleştirmeye çalıştırmalıyız. Önümüzdeki günlerde, seçimlere katılan tüm güçlerle Ermenistan'ın siyasi hayatı ve kamu potansiyelinin konsolidasyonu hakkındaki vizyonlarını anlamak için siyasi istişarelere başlayacağız.''
Açıklamasında bölgesel duruma dairde yorum yapmayı ihmal etmeyen Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ve Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkeleri ile işbirliğini derinleştirmeyi planladığını ifade etti.
MUHALEFETTEN SONUÇLARA İTİRAZ
Dağlık Karabağ hezimetinin sonrasında Nikol Paşinyan'ın büyük bir prestij kaybına uğradığını düşünerek seçimlere umutlu katılan muhalefet, bu seçim sonuçları karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Rober Koçaryan'ı destekleyen ''Ermenistan İttifakı'' bloğu tarafından yapılan yazılı açıklamada seçim sürecinin güven vermediği belirterek, ''Güvensizliğin en ciddi nedeni, farklı sandıklardan gelen ve seçim sonuçlarının sistematik, önceden planlanmış şekilde tahrif edildiğini gösteren yüzlerce sinyaldir. Ermenistan bloğu tüm soru işaretleri ve şüpheler ortadan kaldırılmadan seçim sonuçlarını kabul etmeyecektir.''
YÜZDE 70 OY ALMIŞTI
Siyasi partiler için %5 ve siyasi parti ittifakları için %7 seçim barajının bulunduğu ülkede geçtiğimiz 2018 tarihinde ''Renkli Devrim''den sonra yapılan seçimleri Nikol Paşinyan'ın, ''Benim Adımım'' bloku %70 oy alarak kazandığı bildirilmişti.