Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny kimdir, nereli ve kaç yaşında? Aleksey Navalni öldü mü?

Rusya’da muhalif siyasetçi Alexei Navalny’nin 19 yıl hapis cezası aldıktan sonra gönderildiği cezaevinde öldürüldüğü iddia ediliyor. Navalny, Rusya’daki başkanlık seçimlerinde Vladimir Putin’in en önemli rakipleri arasında yer alıyordu. Peki Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny kimdir, nereli ve kaç yaşında? Aleksey Navalni öldü mü? İşte detaylar…

16.02.2024-16:49 - (Son Güncelleme: 16.02.2024-16:49)

Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkanlık seçimlerindeki en önemli rakipleri arasında gösterilen muhalif siyasetçi Alexei Navalny’nin hapis yattığı cezaevinde öldürüldüğü iddiası dünyada büyük yankı uyandırdı. Navalny, daha önce 19 yıl hapis cezası almış ve Yamalo-Nenets bölgesindeki bir hapishaneye gönderilmişti. Peki Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny kimdir, nereli ve kaç yaşında? Aleksey Navalni öldü mü?

Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny kimdir?

4 Haziran 1976 tarihinde Rusya’nın Butyn bölgesinde doğan Rus muhalefet lideri, yolsuzluk karşıtı aktivist ve avukat Aleksey Navalni, dünya genelinde ün kazandıran blogu aracılığıyla Rus yetkililerin yolsuzluk ve suistimal vakalarını ifşa etmiştir. Putin'e karşı muhalefeti nedeniyle birçok kez tutuklanan ve hapis cezasına çarptırılan Navalni, 2020'de sinir gazı ile zehirlenmiş ve Almanya'da tedavi görmüştür. Rusya'ya döndükten sonra hemen tekrar tutuklanarak hapis cezasına çarptırılmıştır.

Aleksei Navalny

Navalni'nin hapis cezası dünya çapında protestolara ve kınamalara yol açarken, birçok ülke, ABD dahil olmak üzere Navalni'nin serbest bırakılması ve zehirlenmesinin soruşturulması talebinde bulunmuştur. Navalni'nin davası, Rusya'da siyasi özgürlük ve insan hakları mücadelesinin simgesi haline gelmiştir.

Aleksey Navalni öldü mü?

Navalny'nin hastaneye kaldırıldığı ve doktorların tüm çabalarına rağmen hayatını kaybettiği, ölüm nedeninin belirlenmeye çalışıldığı ifade edildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal