RTÜK'ten Ağır Yaptırım: Lisansı İptal Edildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), sözde Ermeni soykırımı ile ilgili yapılan yayına verilen cezaya uymadığı gerekçesiyle Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etti.

03.07.2024-16:01 - (Son Güncelleme: 03.07.2024-17:05) RTÜK'ten Ağır Yaptırım: Lisansı İptal Edildi

RTÜK, haftalık olağan toplantısında Açık Radyo'yu gündemine aldı. Türkiye aleyhindeki yayınları ve sözde soykırım gibi Ermeni tezlerini savunması nedeniyle daha önce program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezalarıyla karşılaşan Açık Radyo'ya, bu cezaların gereğini yerine getirmediği için en ağır yaptırım uygulandı.

Yayına Devam Etmesi Lisansına Mal Oldu

RTÜK, Açık Radyo'ya daha önce verilen 5 kez program durdurma müeyyidesine rağmen, radyo yayınlarına devam ettiği tespit edilince, 6112 sayılı Kanun'un 32. maddesinin beşinci fıkrasına dayanarak yayın lisansını iptal etti.


Kanuni Düzenlemeler Gereği

Kanun'un 33. Maddesi'ne göre, "Üst Kuruldan yayın lisansı almadan veya yayınları Üst Kurul tarafından geçici olarak durdurulmasına ya da yayın lisansı iptal edilmesine rağmen yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü, bir yıldan iki yıla kadar hapis ve bin günden beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Tüzel kişiler hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 60'ıncı maddesindeki güvenlik tedbirleri uygulanır. İzinsiz olarak faaliyetine devam eden yayın cihaz ve tesisleri Üst Kurulca mühürlenerek kapatılır" hükmü gereğince Açık Radyo'nun yayın lisansı iptal edilerek yayınlarına son verilmesi kararlaştırıldı.

RTÜK'ün bu kararı, medyada ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Açık Radyo'nun lisansının iptal edilmesi, ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğü konularında tartışmalara yol açarken, RTÜK yetkilileri, yasalara uygun hareket ettiklerini belirttiler.

YORUM YAZ..
Modal