RTÜK: “Sokak Röportajları” Takip Altında

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medyada ve bazı televizyon kanallarında yer alan "sokak röportajları" veya "vatandaşın görüşü" başlıklı yayınların RTÜK tarafından takip edildiğini duyurdu. Şahin, bu tür yayınların, kamuoyunu yanıltıcı ve manipülatif olabileceğini belirtti.

08.08.2024-17:18 - (Son Güncelleme: 08.08.2024-17:18) RTÜK: “Sokak Röportajları” Takip Altında

RTÜK Başkanı Şahin, yaptığı açıklamada, zaman zaman ulusal televizyonlarda ve sosyal medya platformlarında karşılaşılan sokak röportajlarının, kamuoyunu yanıltıcı bir şekilde sunulduğunu vurguladı. Şahin, "Bu tür yayınlar, evrensel basın meslek ilkeleri ve basın etik değerlerine aykırı olabilir ve dezenformasyona yol açabilir" dedi.


Yayıncılık Faaliyetleri Üzerine Denetim

Şahin, "Sokak röportajları" adı altında yapılan bu tür paylaşımların, ekonomik ya da siyasi yönlendirmeler amaçlayabileceğini ifade etti. Yayınların genellikle sadece yayıncının öznel görüşlerini destekleyen şekilde düzenlendiğini belirten Şahin, RTÜK'ün bu tür içerikleri yakından takip ettiğini ve gerekli denetimlerin yapılacağını kaydetti.


RTÜK’ün Rolü ve Yeni Medya Düzenlemeleri

RTÜK, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren anayasal bir kurum olarak, medya içeriklerini denetleyerek halkı bilgilendirmeyi ve manipülasyonlardan korumayı amaçlıyor. Şahin, RTÜK'ün bu tür uygulamaları denetlemeye devam edeceğini ve kamuoyunu yanıltıcı yayınlara karşı gerekli önlemleri alacağını duyurdu ve şu bilgileri paylaştı:

"Sadece verilmek istenen mesaj doğrultusundaki görüşlerin yer aldığı röportajlarda, sanki genelin sesiymiş veya toplumun büyük bir kesiminin görüşüymüş gibi yansıtılan vatandaş fikirleri, nesnellikten uzak, maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır. Bu tarz yanıltıcı röportaj teknikleri, kitleleri bilinçli olarak etki altına almak amacıyla kullanılmaktadır.

Bilhassa, yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK'ün takibindedir. RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir."

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal