Ciltte kızarıklık olarak başlayan ve erken tedavi edilmezse kalıcı olabilen rozasea hastalığı özellikle beyaz tenli kadınları ilgilendiriyor.
GÜL HASTALIĞI NEDİR?
Rozasea, yüzde sıcaklık duygusu, kızarıklık, ardından damar genişlemesi, ardından çatlaması ve iltihabi sivilcelerle kendini belli eden kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Kızarıklıklar, ilk olarak çıkıp ardından yok olabilirler. Hastalık ilerlediğinde ise kalıcı bir iz meydana gelir. İlk olarak yanakların yan bölgelerinde başlar. Daha sonrasında ise alın ve burna doğru yayılır. Burunda yağ bezleri büyür ve rinofima diye adlandırılan kabarıklık şiş ve ödemli bir izlenim oluşur. Gözler, bu rahatsızlıktan etkilenen öteki bir organdır. Gözlerde yanma, batma ve kapaklarda duyarlılığa sebep olur. Hastalık orta yaşlı ve açık tenli insanlarda daha sık olur. Koyu tenlerde ciltteki yoğun melanin sebebiyle kızarık görünmez. Ve daha etkisiz seyreder. Sebebi bulunamamıştır. Fakat erken teşhis edilip anında tedaviye başlanması rahatsızlığın ilerlemesini önler. Halk arasında Gül hastalığı olarak da isimlendirilir.
ROZASEA HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Rahatsızılğın kesin tedavisi yoktur. Çoğunlukla antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Bunun dışında uygulanan damarları daraltıcı niteliği olan ilaçlar rahatsızlığın şiddetini azaltabilir. Kızarıklık ve kılcal damar sorunları, sadece lazer tedavisi ile yok edilebilir. Tedaviye ilave olarak kesinlikle tetikleyici etmenlerden kaçınması gerekir. Kozmetik ürün tercih edilirken çok özen gösterin. Tahriş edici niteliği olan, alkol, esans barındıran kozmetiklerden kaçının. Cildi mutlaka keseleyin. Yüksek SPF'li güneş koruyucu sürmeden dışarı çıkmayın. Duyarlı ciltler için olan temizleyiciler, nemlendiriciler, maskeler ve güneş koruyuculardan tercih edin.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.