Robotik Kodlama Nedir?

Kodlamanın bugünlerde ne kadar fazla değer kazanmış olduğu ortada olan bir durumdur. Peki, robotik kodlama nasıl yapılır? Robot nedir? Robotik kodlama eğitimi var mı?

03.02.2021-17:07 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-18:07)

Kodlamanın bugün nasıl ve hayatın hangi alanlarında kullanıldığına baktığımızda, artık hayatımızın her alanında yer aldığına tanık olabiliriz. Mikrodalga, araba, telefon, bilgisayar, TV, banka kartı gibi çoğu eşyalarımızı her kullandığımızda kodlama becerilerimizi kullanırız. 

Kod yazarları, bir robota ne yaptırtmak istiyorsa söz konusu bu durum için hem eleştirel hem de yaratıcı düşünce yapısına hakim olmaları gerekmektedir Tabi burada kodun doğruluğunun çok önemli bir husus olduğunu vurgulamamız gerekmektedir. Kod parçası ilk yazıldığı anda mükemmel olmayacaktır. Sürekli deneyerek ve yeni şeyler keşfederek mükemmele ulaşılmış olacaktır.

ROBOTİK KODLAMA NEDİR?

Robotik kodlama, makine ve kontrol sistemlerini, bilgisayar, elektronik ile birlikte uzay bilimlerinin tümünü içinde barındıran bir ortak çalışma alanı içerisinde gerekli yazılım "kodları" ile makinelerin iletişiminin teminidir.

Mekanizmaların tasarımı, kontrol edilebilmeleri için yapılarına elektronik donanımların eklenmesi, dijital ortam içerisinde kontrollerinin temini ve belirli ortamlarda yine belirli koşullara göre çalışmaları için gerekli kodlar bulunur.

Robotik ise makine, mekatronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik - elektronik gibi birbirinden çok farklı mühendislik disiplinini bir arada toplayan bir bilim dalı olarak kabul edilir.

Kodlama, bir robot ya da bilgisayarın programlarının okuyup, işleyebileceği yazılı talimatlar bütünü olarak kabul edilir. Basit bir ifade biçimi ile kodlama bir robot tarafından yapılması istenen görev veya hareketin belirlenmesi, bu görevi yapabilmesi için kodun tasarımı ve ardından da bu hareketlerin sonucunun gözlemlenebilmesi için robota gönderilmesi süreci olarak bilinir. 

Robotik kodlama, kişilerin görev tamamlanma anına kadar robotun hareketlerinin gözlemlenmesinin ardından şekillendirilmesi sürecini kapsayan, deneme yanılma yöntemi ile derin düşünme sürecini de içine alan araştırma ve geliştirme evresidir.

Robotik kodlama

ROBOT NEDİR?

Sensörleri ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, yorumlamasının ardından bir karar veren, vermiş olduğu kararı bir çıkış sinyali ile üreten aygıtlara robot denilmektedir. Robotlar bu söz konusu çıkış sinyalini bir motor, LED veya herhangi bir aktüatör ile iletebilir. Otonom karar veremeyen aygıtlar robot olarak kabul edilmezler.

KODLAMA EĞİTİMİ VAR MI?

Robotik biliminin büyük bir hız ile ilerlemesi ve dünyamızın da sürekli daha bir dijitalleşmesi ile çocukların ve profesyonel düzey içerisinde bu bilim ile uğraşmayan bireylerin robotik sistemleri ve bunun dışında programlamayı öğrenebilmeleri maksadı ile günümüzde robotik ve kodlama eğitimleri verilmektedir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal