Robotik cerrahi nedir? Robotik cerrahi ile yapılan operasyonlar daha mı sağlıklı oluyor? Uzman isim açıkladı

Son yıllarda oldukça sık kullanılan yöntemlerin başında gelen robotik cerrahi hakkında merak edilenleri cevaplayan Prof. Dr. Sami Sökücü, önemli açıklamalarda bulundu. İşte Robotik cerrahi hakkında merak edilenler…

17.09.2022-15:36 - (Son Güncelleme: 17.09.2022-15:51) Robotik cerrahi nedir? Robotik cerrahi ile yapılan operasyonlar daha mı sağlıklı oluyor? Uzman isim açıkladı

Diz protezleri ameliyatlarında sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri olan robotik cerrahi hakkında merak edilenleri cevaplayan Prof. Dr. Sami Sökücü,  dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sökücü, "Kesi robot kol yardımıyla yapıldığından hata oranı nerdeyse yok. Üstelik hastanın rehabilitasyon süreci daha kolay hale gelir ve protezin sağ kalım süresi uzar” dedi. 

Akşam.com’dan Merve Yılmaz Oruç’un haberine göre, Robotik cerrahiye olan talep son yıllarda giderek arttı. Özellikle diz bölgesinde meydana gelen deformasyonlarda kullanılan yöntemlerden biri olan Robotik cerrahi, eklem ve kemik hastalarına günlük yaşantılarına rahatlıkla dönebilmeleri için fırsat saplıyor. 

Yapılan işlemin sonucunu öngörmek mümkün

Gelişen teknolojinin tıp alanına entegre olması hastalar adına bir çok avantajlı tedavi yönteminin ortaya çıkmasına da neden oldu. Bu yöntemlerden en dikkat çekeni ise robotik cerrahi. Oldukça merak edilen robotik cerrahi hakkında açıklamalarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Sökücü, "Robotik diz protezi cerrahisi aslında normal diz protezi cerrahisiyle aynı cerrahidir. Robotik diz cerrahisi de kapalı bir cerrahi değil açık bir cerrahidir. Ancak robot kullanmamızın bize sağladığı avantajlar vardır. Bu avantajlardan ilki, robot sayesinde cerrahiye başlamadan önce bir program üzerinden cerrahinin nasıl sonlanacağını öngörebiliriz. Ardından cerrahiye başlarız. Kesi robot kol yardımıyla yapıldığından sıfır hataya yakın hatayla kesilir. Üstelik dizin iç ve dış yan bağ dengesi çok daha iyi ayarlanır. Bu sayede hastanın rehabilitasyon süreci daha kolay hale gelir ve hastada protezin sağ kalım süresi çok daha fazla uzar” dedi. 

Eklem ağrıları kaynaklı yürüme mesafesinde meydana gelen kısalmalar ve uykuyu bölen ağrılar gibi şikayetleri bulunan hastaların kesinlikle uzman bir doktora başvurması gerektiğini dile getiren Sökücü, robotik cerrahi ile tedavi süreci hakkında da bilgi vererek, "Robotik diz cerrahisinde cerrahi süresi bir saat sürüyor. Hastaların toparlanma süreci de hastadan hastaya farklılık göstermekle beraber genellikle bu hastalara ameliyattan bir gün sonra walker yardımıyla yürümesini öneriyoruz. Bu walker kullanımı bazı hastalarda 10 gün bazılarında 1 aya kadar uzayabiliyor. Bu walkerı bırakması hastanın kendine güvendiği zaman ancak sonlanıyor” dedi. 


Protezin ömrü uzuyor

Bu tür operasyonlarda en önemli adımlardan birin protezin vücutta uzun yıllar deforme olmadan kalabilmesi olduğuna dikkat çeken Sökücü, robot yardımıyla gerçekleştirilen dijital ölçümler ve milimetrik hesaplamalar sayesinde kemik kesisinin tam planlandığı şekilde yapılabildiğini dile getirerek, "Ameliyatlarda, kemik kesilerinin tam olarak nereye ve ne kadar yapılacağı, dizin yumuşak doku dengesinin nasıl sağlanacağı ve hangi komponentin nasıl yerleştireceği robot yardımıyla planlayarak cerrahiye giriliyor. Robotun ameliyat boyunca dizin gerekli açısını koruması sayesinde de operasyon planlandığı gibi hataya yer olmadan ve en iyi fonksiyonel sonucu verecek şekilde tamamlanabiliyor." diyen Sökücü bu yöntemin avantajlarını şöyle anlattı: "Hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder, hastane kalış süresi azalır, iyileşme süresi hızlanır, protezin ömrü çok daha uzun olur ve hareket kabiliyeti artar." 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal