Resmi Gazete'de Yayımlandı: TSK'da Görülmemiş Değişiklik!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

28.06.2024-12:57 - (Son Güncelleme: 28.06.2024-13:00) Resmi Gazete'de Yayımlandı: TSK'da Görülmemiş Değişiklik!

Yeni karara göre sağlık ve vazife malulü dışında TSK'dan ayrılanlar tazminat ödeyecek. Ayrıca 'Disiplinsizliği alışkanlık haline getirme' fiilini işleyip çıkarılanlar belirlenen masrafın 4 katını faiziyle birlikte ödeyecek.

Yeni Kanunun Getirdikleri

Son Rütbe Esas Alınacak

Kanuna göre, genelkurmay başkanı, kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları ile general ve amirallerin işledikleri askeri suçlarda, soruşturma izni vermeye yetkili merciler ve soruşturma ve kovuşturma makamlarının belirlenmesinde, suçun işlendiği tarihteki görevleri ve rütbeleri değil, son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

Arama Yapılabilecek

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, özel hayatın korunmasını sağlamak amacıyla sakınca bulunan hallerde, 24 saat içinde hakim onayına sunulması şartıyla, askeri birlik komutanı, askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emriyle arama yapılabilecek.

Tazminat Ödemeleri

Yeni düzenlemeye göre, TSK'dan mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar, sağlık raporu ve vazife malulü olarak TSK'dan ayrılanlar dışında kalanlar, her yıl kuvvet komutanlıkları başta olmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen masrafların iki katını ödeyecekler. 'Disiplinsizliği alışkanlık haline getirme' fiilini işleyip çıkarılanlar ise belirlenen masrafların 4 katını kanuni faiziyle birlikte tazminat olarak ödeyecekler.

Uzman Erbaş Kanununda Değişiklikler

Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Kanunu'ndaki değişiklik ile bakanlık ihtiyaçları döner sermaye dışında yürütülecek. Uzman Erbaş Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile uzman erbaşların yıllık izinleri düzenlendi. Terör örgütleriyle ilişkili personel hakkında ceza süresi 20 yıla çıkarıldı.


Disiplin Cezaları ve Yargı Denetimi

Yargı yolu kapalı olan disiplin cezalarının, ceza sayısı ve puanına eklenerek TSK'dan ilişiğin kesilmesi sonucunu doğurduğu hallerde, bu cezalar mahkemelerce incelenip iptal edilebilecek. Seferberlik ve savaş zamanında ise yüksek disiplin kurulları tarafından verilen cezalar hariç diğer disiplin cezaları yargı denetimi dışında tutulacak.

Milli Savunma Üniversitesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu

Milli Savunma Üniversitesi Teşkilatına, Yabancı Diller Yüksekokulu dahil edilerek, askeri öğrencilere, personele ve misafir askeri öğrencilere dil eğitimi verilmesi amaçlandı.

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu

Anayasa Mahkemesi kararlarına göre, sözleşmeli erbaş ve erlerin TSK ile ilişiği, disiplin soruşturmaları ve görevde başarısız olma hallerinde feshedilebilecek. Terör örgütleriyle ilişkilendirilen personel hakkında da aynı düzenlemeler geçerli olacak.

Uzman Erbaşlığa Geçiş

Sözleşmeli erbaş ve erlerin uzman erbaşlığa geçişini özendirmek amacıyla, çalışma şartlarına göre aylık ücretleri artırımlı ödenecek ve bağlı bulundukları bakanlık bünyesinde uzman erbaş olmaları halinde ödeme yapılacak.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal