Resmi Gazete'de yayımlandı, Kur korumalı mevduat sisteminde önemli değişiklik

Bu gece yayımlanan kararla birlikte kur korumalı mevduat sisteminde bir değişikliğe gidildi. Bu yılın başından itibaren bankalarda bulunan döviz veya altın hesapları Türk lirasına dönüştürülebilecek. Bununla beraber sistemin içerisinde olan Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarına yenileme fırsatı tanındı.

22.03.2022-09:13 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-09:18) Resmi Gazete'de yayımlandı, Kur korumalı mevduat sisteminde önemli değişiklik

Resmi Gazete’de açıklanan karar doğrultusunda, kur korumalı mevduat sisteminde değişikliğe gidildi.

Yurt içinde yaşayan gerçek şahısların dolar, euro ve sterlin türünden Döviz tevdiat ve katılım fonu hesaplarının Türk lirasına dönüştürülerek kur korumalı mevduat (KKM) sistemi içerisine katılması için koyulan tarih sınırlaması kaldırılırken kurumsallarda hali hazırda olan sınırın 2021 sonu olarak devam etmesine karar verildi. 

O madde çıkarıldı

Bu gece Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre gidilen değişiklikte, yenilenen hesapların açılış zamanında dönüşümü yapılan altın tutarı ve döviz miktarının dönüşüm fiyatı üzerinden destekten yararlanmaya devam edeceğine müsaade eden madde metinden çıkartıldı. 

Söz konusu maddenin karardan çıkarılmasına karşın yenileme yapılabileceğinin altı çizildi. Fakat burada bir istisna bulunuyor. Söz konusu yenilenmede, usul esas ve kapsamların Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirleneceğine dair yeni bir hüküm getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası'nın, Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkındaki kararda değişiklikler yapan tebliğiyle, yurt içindeki kişilerin döviz mevduatlarının KKM sistemine dahil edilmesi için bir kural olarak belirlenen, söz konusu hesabın 20 Aralık 2021 tarihi itibarıyla açılmış olmasıyla ilgili belirlenmiş olan sınırlama kaldırıldı.

Yapılan düzenlemeye göre, yurt içindeki yerleşik vatandaşların ve yurt içi yerleşik tüzel kişilerin geçtiğimiz sene sonu itibariyle bankalarda hazır olan dolar, Euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz türünden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibi vatandaşın isteği durumunda dönüşüm kuru baz alınarak Türk lirasına çevrilecek.

Altın hesapları için de aynı durum geçerli

Resmi Gazete’de yayımlanan aynı düzenleme, TCMB’nin altın hesaplarından TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi için yapılan tebliğ için de geçerli kılınacak.

Bu doğrultuda, yurt içindeki yerleşik gerçek kişilerin altın hesaplarının kur korumalı mevduat sistemin bünyesinde Türk lirasına çevrilmesini öngören uygulamada, söz konusu hesabın 28 Aralık 2021 tarihinde var olmasına ilişkin konulan kural kaldırıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal