Renkli Reçete Nedir? Renkli Reçete Sistemi Nasıl Kullanılır?

Renkli Reçete Sistemi, Renkli Reçete Elden Satış, Renkli Reçete Genelge, Renkli Reçete İlaç Listesi, Renkli Reçete Doz Düzeltme, Renkli Reçete Nedir konularıyla ilgili ayrıntılar haberimizde yer almaktadır.

27.04.2018-17:17 - (Son Güncelleme: 27.04.2018-17:17) Renkli Reçete Nedir? Renkli Reçete Sistemi Nasıl Kullanılır?

Renkli reçete çok ağır ilaçlar için yalnızca uzman doktorlar tarafından yazılabilen reçete çeşididir.

Renkli reçete içerisinde Yeşil Reçete ve Kırmızı Reçete çeşitlerinde morfin ya da çeşitli uyuşturucular bulunabilir.

Renkli reçete kullanımı insan sağlığına diğer ilaçlara nazaran daha fazla zarar verme ihtimali bulunan maddeler içermesi nedeniyle hastanın gerçekten ihtiyacı olması durumuna karar veren konusuyla uzman doktor tarafından yazılan ilaç çeşitleri için kullanılan bir reçete türüdür.

Renkli Reçete Çeşitleri

Renkli reçete çeşitleri arasında en çok bilineni Yeşil Reçete adıyla olan reçetedir.

Yeşil Reçete genelde psikiyatrik vakalarda yazılan reçete türüdür.

Yeşil reçeteler bağımlılık yapma olasılığı çok yüksek olan ve doktor kontrolünde, doktorun belirttiği dozda alınması gereken ilaçlar için kullanılır.

İlaçlar bağımlılık çeşitlerine göre Yeşil Reçete, Beyaz Reçete ve Kırmızı Reçete şeklinde renklerle ayrılmaktadır.

Yeşil Reçete: Psikolojik hastalıklar için tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar kategorisini sınıflandırmak için kullanılmaktadır.

Beyaz Reçete: Sağlık Bakanlığı'nın son kararıyla birlikte 265 ilaç türü ise beyaz reçete (normal reçete) kategorisinde belirlenmiştir.

Kırmızı Reçete: Uyuşturucu nitelikte ilaçların sınıflandırıldığı reçete türüdür.

RENLİ REÇETE AÇIKLAMASI

Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, 'Hem eczacılar hem de hekimler olarak bağımlılık ve alışkanlık yapan ilaçların kontrol altına alınmasına yardımcı olmak bizlerin birinci görevi. Ancak aynı reçetenin iki sisteme ayrı ayrı kayıt edilmesi zorunluluğu eczanelerimizi normal mesaisi içinde hizmet veremez noktaya getiriyor” uyarısında bulunarak şunları söyledi:

Medula sistemine kayıt edilen kontrole tabi ilaç reçetelerinin ayrıca Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) renkli reçete sistemine kaydedilmesi zorunluluğu başladı. Reçetelerimizi bir sisteme kaydetmemiz yetmiyor, ikinci bir sisteme de kayıt zorunluluğu geldi.

Aynı şekilde hekimlerin de iki sisteme reçete girmeleri ve iki ayrı şifreyi hastasına vermeleri ve biz eczacıların iki ayrı sistemden hastalarımızın ilaçlarını karşılaması gereksiz iş yükü artışından ve ilaç hizmetinin aksamasından başka bir şeye yaramayacaktır.'

ANTİ SOSYALLERE YEŞİL REÇETE

Antisosyaller gönüllü olarak gerçekçi olmayan fiziksel rahatsızlıklarıyla alakalı ayakta tedavi merkezilerine başvurabilir ve tedavi hizmetlerinden yararlanabilmektedir ya da yeşil reçete ile satılan ilaçlara ulaşmak için psikiyatri kliniklerine gelebilmekteler.

Antisosyaller diğer insanların haklarını hiçe sayan ve ihlallerde bulunan bir şekilde tarif edildiğine göre sosyal problemler de beraberinde gelmektedir.

Tanım itibariyle bu davranışların vuku bulduğu ve suçla eşlik eden durumlarda toplumu derinden tehdit etmektedir.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal