Renault Çip Krizi Nedeniyle Üretime Ara Veriyor

Bursa'da bulunan Renault'un Oyak Fabrikası üretime kademeli olarak ara veriyor. Çip krizinin neden olduğu üretim krizinin 2024 yılında bitmesi bekleniyor.

15.10.2021-09:50 - (Son Güncelleme: 15.10.2021-10:14)

Pandemi yüzünden patlak veren küresel çip krizi otomobil ve teknoloji üreticilerini vurmuş durumda. 12 aydır devam eden çip krizinin en erken 2024 yılında bitmesi bekleniyor. Türkiye'de otomobil üreticileri küresel çip krizi yüzünden sıklıkla üretime ara vermekteydi.  Şimdi de sıra Renault'a geldi. Renault yaptığı açıklamada küresel çip krizinin hammadde üretimini etkilemesi yüzünden üretime ara vereceğini açıkladı.

14 GÜNLÜĞÜNE ARA VERİLECEK

Bursa'da Oyak Renault fabrikasında çalışan işçilere gönderilen bilgilendirmede, 18 Ekim tarihinden başlayarak üretime 7 gün ara verileceği duyuruldu. 28 Ekim tarihinden sonra yine 7 günlük ara verileceğini aktaran bilgilendirmede kademeli olarak ara vermenin ana sebebi olarak küresel çip sorunu gösterildi.

BÜYÜK FİRMALAR DÜŞÜNCELİ

Otomobil sektöründe artan çip krizinin etkisi pandeminin başından beri devam ediyor. Dev firmalar sık sık kısa süreli aralar verirken bazı fabrikalar ise uzun süre açılmamak üzere üretimi durdurdu. Alman otomobil devi Opel'den yapılan açıklamada üretimin 2022 yılına kadar durdurulduğu açıklandı. Toyota ise 2022 yılında araba üretimini yüzde 16,2 düşüreceğini bildirdi.  Mercedes-Benz'in Ceo'su Ola Kallenius ise teslimat sürelerinde sıkıntılar yaşandığını belirtti. Ola yaptığı açıklamada küresel çip krizinin 2024 yılına kadar sürmesini beklediğini söyledi.


KÜRESEL ÇİP KRİZİ NEDİR?

Çip krizi, çip üreticilerinin, salgın sürecinde talebin arttığı akıllı telefon ve elektronik ürünlere öncelik vermesiyle otomotivde başlayan çip tedarikine ilişkin bir sorundur. Tedarik zincirini etkileyen Kovid-19 pandemisi akıllı telefonlardan, oyun cihazlarına, bilgisayarlardan, askeri ekipmanlara kadar birçok sektörü etkisi altına aldı. Küresel çip kıtlığının ise 2024 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal