Rektör nedir, nasıl olunur? Rektör seçimleri kaç yılda bir yapılır? Rektörlerin görevleri

Üniversitelerinin en yetkili kişileri olarak bilinen rektörlerin görevleri bir çok insan merak ediliyor. Konu hakkında araştırmalar tüm hızıyla sürüyor. Peki Rektör nedir, nasıl olunur? Rektör seçimleri kaç yılda bir yapılır? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

08.05.2022-10:16 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-10:16) Rektör nedir, nasıl olunur? Rektör seçimleri kaç yılda bir yapılır? Rektörlerin görevleri

Yükseköğretim kurulları olarak bilinen üniversitelerin en yetkili karar mercii olarak bilinen rektörler üniversitelerini ilgilendiren çeşitli konularda karar veren kişidir. Rektörlerin atanma şeklini, görevlerini ve daha fazlasını öğrenmek isteyenler arama motorları üzerinden araştırmalarını ‘’Rektör nedir, nasıl olunur? Rektör seçimleri kaç yılda bir yapılır?’’ sorularıyla sürdürüyor.

Rektör nedir, nasıl olunur?

Latince’de yöneten anlamını taşıyan rektörler üniversitelerin en üst makamı olarak bilinir. Rektörün bilinen görevleri ise şu şekilde:

Rektör nedir

Üniversitelerin amacına uygun bir şekilde yönetilmesini sağlamak ve bunu planlamak,

Öğrencilerinin gelişimine katkı sağlamak ve korunmasına dair tedbirler almak,

Üniversitenin kurallarını oluşturmak ve koordinasyonunu sağlamak,

Senatonun kararlarının uygulanmasını sağlamak,

Senatoya kuruluş ile ilgili olarak raporlamaların yapılmasını ve kararların iletilmesini sağlamak,

Üniversitenin bütçesini düzenlemek,

Üniversitenin kadrosunu oluşturmak,

Üniversitenin yatırım programlarını düzenlemek,

Gerekli kadro ve birimlerde değişikliklerin yapılmasını sağlamak,

Personellerin denetlenmesini ve idare edilmesini sağlamak,

Güvenlik ile ilgili bütün tedbirleri almak rektörlerin görevleri arasındadır.

Rektör olmak isteyen bir kişinin üniversitede çalışıyor olması ve bu görevin öğretim üyesi şeklinde olması gerekiyor. Rektör adaylığını koyan kişiler diğer öğretim üyelerinin oylamasında çoğunluğu alması gerekmektedir.

Oy çokluğunu alan rektör adayı YÖK tarafından Cumhurbaşkanına onay için sunulur. Cumhurbaşkanının rektör adayına onay vermesinin ardından kişi rektör olarak görev yapmaya başlar.

Rektör seçimleri kaç yılda bir yapılır?

4 yıl boyunca görevine devam edecek olan kişi en fazla 8 yıl yani 2 kez rektör olarak seçilebilir. Vakıf üniversitelerinfe mütevelli heyetinin oylarıyla seçilen rektör adayı, devlet üniversitelerinde ise öğretim üyelerinin oylarıyla seçilir. Her üniversitede ise ortak olarka rektör adayının onayı YÖK’e, sonrasında da Cumhurbaşkanına sunulur.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal