Reflü diyeti, reflü rahatsızlığı olan hastaların yemesi ve yememesi gereken besinler üzerine oluşturulmuş bir diyet programıdır. Reflü diyetinde, birtakım gıdalardan uzak durulmalı veya belirli bir miktarda tüketilmelidir.
REFLÜ DİYETİ NEDEN YAPILIR?
Mide boşken reflü olmaz. Midenin dolu olduğu durumlarda reflü oluşur. Mide, sürekli dolu olduğunda midede yanma ve ağrılar olur. Reflü diyetinin amacı ise mideyi yormadan, reflü oluşturmadan porsiyon ve öğün planlamasıdır. Bu diyet ile reflü belirtileri hafifletilmeye ve ortadan kaldırılmaya çalışılır. Reflü diyetinde genel olarak kızartmalar, asitli içecekler, yağlı ve salçalı yemekler, kafein yönünden zengin içecekler ve baharatlar gibi mideyi yoracak besinler yer almamalıdır.
REFLÜ DİYETİ NASIL YAPILIR?
Reflü diyeti her birey için farklı olmalıdır ve her hastaya aynı reflü diyeti yazılmamalıdır. Reflü diyetini uygulamadan önce ve uygularken kişilerin uyması gereken bazı durumlar vardır. Fazla kilolar birçok sindirim sistemi hastalığına neden olur. Bu yüzden ideal kiloya ulaşan kişinin reflüsü de iyileşir. Sigara, alkol ve diğer tütün ürünlerinin de tedavisi sırasında kullanılmaması gerekmektedir.
Reflü diyetinde mide aşırı doldurulmamalı ve aç kalmadan az ama sık yemek yenmelidir. Yemekler, iyice çiğnendikten sonra yutulmalı böylece mide besinleri parçalamak için fazla asit salgılamaz ve reflü oluşumu engellenir. Tüketilen gıdalar çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır. Ayrıca akşam yemeklerini geç saatlerde yememeye özen gösterilmelidir. Reflü diyeti uygulayan hastalar, yatma şekline de dikkat etmelidir. Yatak biraz eğimli olmalı ve sırt yastıklarla desteklenmelidir ki yenilen besinler mideden çıkıp yemek borusuna geri dönmesin.