Reflü hastaları nasıl beslenmeli? Reflüye karşı etkili olan 5 besin

Mide rahatsızlıkları denilince ilk akla gelen reflüdür. Oldukça yaygın bir hastalık olan reflü hakkında, reflü nedir, belirtileri nelerdir, ne iyi gelir? Gibi merak edilenleri haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…

03.04.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-14:37)

Reflü, yemeklerden sonra midede oluşan hazımsızlık, ekşime, yanma gibi durumlar çok rahatsızlık verici bir durumdur. Çoğu kişide sıklıkla görülen bu durum yemek borusuna hatta ağıza kadar gelen yemek ve mide asidinin gelmesi ciddi yanma ve yakınmalara neden olur. 

Çoğu kişide geçici olan bu durum bazı kişilerde ise tam tersi uzun süren bir hastalık halini almaya başlar. Bu kişilerde sık sık oluşan ve oldukça ağrılı bir hastalık halini alır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde insanların yüzde 20' sinde rastlanmaktadır. Toplumumuzda oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Kadınlarda daha sık görülmesine rağmen, erkeklerde ciddi yemek borusu hasarı oluşumu daha fazla oluşur.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları olarak sıklıkla karşımıza çıkan reflünün oluşumunda bir çok etken bulunmaktadır. Dikkat edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açmaktadır. Mide asidinin yemek borusuna ilerlemesiyle oluşan reflü; stres, düzensiz beslenme, aşırı alkol tüketimi ve aşırı baharat tüketimi gibi nedenlerden kaynaklanır. 

Sigara, alkol, baharatlar, çikolata, ekşi yiyecekler, aşırı yağlı yiyecekler, asitli içecekler, gazlı içecekler reflü oluşumunu tetikleyen en önemli nedenlerdendir. Yemeği hızlı yemek, yastıksız uyumak, aşırı kilo almak gibi etkenlerde reflü oluşumuna yol açabilir.

Yanma hissi hastalığın ilk sinyali!

Mideden boğaza doğru çıkan genellikle de yemeklerden sonra oluşan yanma, ekşime ve hazımsızlık reflünün en önemli belirtilerindendir. Mide ya da yemek borusunda oluşan yanma hissi reflünün en çok görülen belirtisidir. Baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde artan şikâyetler reflünün diğer belirtilerindendir. Mide asidinin ağıza gelmesi de en belirgin belirtilerdendir. 

Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkan belirtilerdir. Reflü öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz arısına da neden olabilir. 

Reflünün sık görülen belirtileri;

Reflü belirtileri nelerdir?

- Mide, yemek borusu ve boyunda görülen yanma hissi

- Ağızda oluşan ekşime ve kötü tat

- Yastıksız yatmada mide bulantısı ya da ağıza gelen sıvı

- Kuru öksürük

- Ağız kokusu

- Geğirme isteği

- Şişkinlik

- Ses kısıklığı

- Yutma güçlüğü 

Reflü hastaları için beslenme rehberi

Reflü tedavisi için öncelikli olarak uzmanına tedavi olmalısınız. Uzman tedavisinin yanında evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle takviye edebilirsiniz. Reflü tedavisinde yapmanız gerek en önemli şey beslenmenize dikkat etmeniz olmalı. Reflünün en önemli nedeni sağlıksız beslenme olduğu düşünülürse, bu süreçte ne yediğinize özellikle dikkat etmelisiniz. 

Reflüye iyileştirmede etkili olan yiyecekler arasında papatya, meyan kökü ve hatmi yer alır. Meyan, mide asidinin etkilerini sakinleştirmeye yardımcı olur. 

Reflü tedavisi esnasında tüketmeniz gereken besinler ise şöyle: Bitki çayı, az yağlı veya yağsız süt, bitki bazlı süt, havuç suyu, aloe vera suyu, lahana suyu, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık veya armut gibi daha az asidik gıdalarla yapılan taze sıkılmış içecekler, su, hindistan cevizi suyu tüketebilirsiniz.

Yeterli su tüketimi her şeyde olduğu gibi reflü tedavisinde de çok fayda sağlayacaktır. Bu yüzden su içmeye özen göstermeli ve su içmeyi asla unutmamalısınız!

Reflü oluşumunu engellemek için mutlaka beslenmenize dikkat etmelisiniz. Düzenli ve sağlıklı beslenme reflü belirtilerinin azalmasındaki en önemli etkendir. 


Muz :Lif bakımından zengin muz, günde 1-2 defa tüketilmesi halinde reflüye karşı etkili olacaktır.

Elma: Tıpkı muz gibi lif bakımından zengin olan elmayı, isterseniz meyve olarak yiyebilir, isterseniz de aktardan alacağınız çayı ile her gün tüketerek midenizi reflüden uzak tutabilirsiniz.

Zeytinyağı: Reflüye karşı en etkili yöntem olarak görülen zeytinyağı, uzun süre kullanımda oldukça faydalıdır. Her sabah kahvaltıdan önce içeceğiniz çeyrek çay bardağı zeytinyağı gün içerisinde yaşadığınız mide yanmalarının azalmasında etkili olacaktır. Zeytinyağının saf olması çok önemlidir.

Yulaf: Reflü rahatsızlıklarında uzmanlar tarafından önerilen yulaf, mide asitlerinin dengelenmesinde oldukça etkilidir. Her gün istenilen sıklıkla tüketilebilir.

Kereviz: Kerevizinde reflüye karşı etkili olduğu bilinmektedir. Yemeklerde kullanılabileceği gibi, sapı ve yapraklarını kaynatıp tüketmenizde reflünün etkilerinin azalmasında yardımcı olacaktır.

Süt: Reflü tedavsinde süt kullanımı oldukça önemlidir. Yapılan bi araştırmada süt kullanan kişilerde reflü belirtlerinin azaldığı gözlemlendirilmiştir.

Reflü hastaları ne yememeli?

Öncelikle midenizi rahatsız edebilecek sağlıksız gıdalardan uzak durmalısınız. Asit içeren alkol, gazoz, kola, limonata gibi içeceklerin yanı sıra aşırı baharatlı, aşırı yağlı ve hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sigara kullanımından ve içildiği ortamdan uzak durmanızda faydanıza olacaktır.

Reflü yanmalarını artıran bir diğer neden de aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmesidir. Reflüyü engellemek için aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmalısınız. 

Naneli besinler de reflüyü tetikleyen nedenler arasında olduğu için bu süreçte nane içeren besinlerden de uzak durmalısınız. 

Reflü hastaları ne yememeli?

- Asitli meyveler

- Yağlı yiyecekler

- Yumurtanın sarısı

- Baharatlı yiyecekler

- Alkol

- Dar kıyafetler

- Aşırı kilo

- Az miktarda sık sık yemeli yatmadan 2-3 saat önce yeme işini bitirmelisiniz.

Yemek yerken su içmeyin!

Yemek yerken su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede daha fazla hacim yaratarak, neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir. Bu nedenle reflü sorunu olanların su tüketimini yemek esnasında değil, öğün aralarında gerçekleştirmesi çok daha faydalı olacaktır.

YORUM YAZ..
Modal