Reddi miras yapma işlemleri nelerdir? Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır?

Miras hakkı elde eden kişiler bazı durumlarda reddi miras yaparak miras mevcut haklarından vazgeçmek isteyebilir. Peki reddi miras dilekçesi nasıl yazılır?

08.05.2022-11:17 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-11:17) Reddi miras yapma işlemleri nelerdir? Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır?

Kişiler dilerlerse kendilerine kalacak mirası reddi miras yaparak istemeyebilir. Tüm vatandaşlar belli bir süre içerisinde miras haklarından vazgeçme hakkına sahiptir. Yasal mirasçılar ya da atanmış mirasçılar bazı hallerde reddi miras yapabilir. Miras reddi konusu, kanuni ya da atanan mirasçının kendisine geçmiş mirası kabul etmemesi konusunda beyanda bulunması anlamını taşır.

Yasal ya da atanan mirasçı kişiler, murisin vefatıyla mirasçılık sıfatını elde edebiliyor. Bu halde miras geride bıraktıklarından aktif ya da pasif olarak tamamen sorumlu olur. Miras alacak olan kişi malvarlığı elde ettiği gibi murisin borçlarını da üstlenir. Mirasçılar, gerekli hallerde kendi malvarlıklarından bu borcu ödemek zorunda olabilir. Bu nedenle reddi miras konusu kimi zamanlar avantaj sağlayabiliyor.

Reddi miras zamanaşımına uğrar mı?

Reddi miras talepleri, miras hakkı elde etmiş olan yasal mirasçılar ile atanan mirasçıların 3 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sözlü ya da yazılı beyanda bulunması halinde yapılabilir. Mirasın reddi konusu kanunda üç aylık hak düşürücü süre belirtiliyor. Yani kanun gereğince mirasçı olduğunu öğrenen kişi bu tarih itibarıyla üç aylık süre içerisinde reddi miras talebinde bulunabilir. Söz konusu talep, Sulh Hakiminin takdir yetkisi olmaksızın tescil edilmektedir.

Reddi miras dilekçesi örneği

……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:

DAVALI:

KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR

Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.

Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.

Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.

NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

…/…/2022

Davacı

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal