Recm cezası nedir, ne anlama gelir? İslamiyet'te recm cezası var mı? Recm cezasının İslam'daki yeri

İnsanlık dışı cezalandırma türlerinden biri olan recm cezasının ne olduğu, ne anlama geldiği merak ediliyor. Recm cezasının aynı zamanda İslamiyet'te yeri olup olmadığı hatta Kur'an'da geçip geçmediği de merak edilenler arasında yer alıyor. Peki, recm cezası nedir? İslamiyet'te recm cezası var mıdır? Kur'an'da recm cezası hakkında ayetler var mı? İşte merak edilenler...

14.06.2022-23:15 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-23:15) Recm cezası nedir, ne anlama gelir? İslamiyet'te recm cezası var mı? Recm cezasının İslam'daki yeri

İçinde bulunduğumuz çağa tamamıyla ters ve insanlık dışı olan cezalardan olan recm cezasının ne anlama geldiği ve nasıl uygulandığı merak ediliyor. Günümüzde bu ceza türü sıklıkla tartışmalara konu olsa da bazı toplumlarda hala ceza olarak uygulanmaktadır.   

Recm cezası nedir?

Recm (Arapça: رجم); sözlük anlamında ‘taşlamak’ ve ‘kovmak’ anlamına gelirken, İslam hukukundaysa zina yapan ‘evli erkek ve kadına uygulanan taşlayarak öldürme' cezasını ifade eden Arapça bir kelimedir. İslamiyet'ten önce Yahudi toplumunda kullanılan bir ceza olan recm cezası, İslam hukukunda hala çokça tartışılan konular arasındadır. Çünkü zinanın karşılığı Kur’an’da yoktur ve bu ceza hadislere dayandırılır. Recm yani taşlayarak öldürülme cezası birçok Arap ülkesinde fazlaca uygulanan cezalardan biridir. Günümüze yakışmayan ve insanlık dışı olan bu ceza kişilerin canice cezalandırılarak öldürülmesi sıklıkla tartışılan konular arasındadır.

İslamiyet'te recm cezası var mı?

İslam hukukunda evli ya da dul olan ve zina yapan kadın veya erkek, dört mezhebinde ortak görüşüne göre ‘ölünceye kadar taşlanarak’ cezalandırılır. Bu cezalandırmaya ‘recmetmek‘ adı verilir. Recm cezasına dair Kur’an’da herhangi bir ayet bulunmamaktadır. Kur’an’da zina suçunun cezasını belirten ayetler şunlardır:

"Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüz sopa vurun; Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah’ın dini hususunda sizi sakın acıma duygusu kaplamasın! Müminlerden bir grup da onlara uygulanan cezaya şahit olsun"

"Namuslu kadınlara zina isnadında bulunup, sonra dört şahit getiremeyenlere seksener sopa vurun ve artık onların şahitliğini hiçbir zaman kabul etmeyin. Onlar tamamen günahkardırlar"

"İnanmış hür kadınları nikahlama genişliğine gücü yetmeyeniniz, ellerinizin altındaki genç, mümin köle kızlarından biriyle evlensin. Allah sizin imanınızı daha iyi bilir. Hep birbirinizdensiniz. O halde onları, ailelerinin izniyle nikahlayın. Gizli dost edinmeyerek, zinadan uzak kalarak, iffetli hanımlar olmaları şartıyla onların mehirlerini örfe uygun bir biçimde verin. Evliliğe geçtikten sonra bir fuhuş yaparlarsa onlara, hür kadınlara uygulanan cezasının yarısı uygulanacaktır"

İslam hukukunda var olan bu terim, dört mezhebin ortak kararıyla kabul edilmiştir ve bu ceza hadislere dayandırılır. Yani recm hakkında Kur'an'da herhangi bir ayet ya da geçtiği bir kısım yoktur.

Kur’an’da buna benzer sadece bir ayet bulunmaktadır ve onda da “taşlayarak öldürme” kavramından değil de döverek cezalandırmaktan bahsedilmektedir. Kısacası Recm, şeriatta ve hadislere dayandırılarak uygulanan bir cezalandırma türüdür.

Recm cezası nasıl uygulanır?

Recm cezası, zina yapan kişilere verilen bir ceza türüdür. Kur'an'da geçmeyen bu ceza türü hadislere ve şeriatta dayandırılarak verilmektedir ve bu cezada insanların, taş atılarak öldürülmesi amaçlanmaktadır. Yani zina yapan kişinin çevresine toplanan kişiler, cezalandırılacak olan kişiye ölene, öldürene kadar taş atar.

Işıl İlyas
isililyas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal