Rapor parası nedir, ne kadardır? Kimler rapor parası alabilir? SGK rapor parası alma şartları

Çalışanlar tarafından "Rapor Parası" olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneğinin ne olduğu ve kimlerin alabildiğine dair detaylar merak ediliyor. Peki, rapor parası nedir, ne kadardır? Kimler rapor parası alabilir? İşte rapor parası alımına dair detaylar...

16.06.2022-01:08 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-01:08) Rapor parası nedir, ne kadardır? Kimler rapor parası alabilir? SGK rapor parası alma şartları

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren rapor parası alımıyla ilgili detaylar merak ediliyor. Peki, rapor parası nedir, nereden alınır? SGK rapor parası alma şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Rapor parası ne oluyor?

SGK'nın verdiği rapor parası, çalışanların sağlık sorunlarından dolayı raporlu oldukları süre karşılığında aldıkları ücrettir. Bu ödemeyle raporlu olunan süre boyunca çalışanların mağdur olmaması amaçlanır.

Rapor parası türleri neler?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre yapılan düzenlemeyle belirtilen üç ayrı rapor parası bulunuyor. Bunlar şunlardır:

1- Sigortalı biçimde çalışan kişi çalıştığı yerde iş kazası geçirdiyse veya işi ile ilgili mesleki bir hastalığa yakalandıysa SGK rapor parası alabilir.

2- Hastalık veya herhangi bir rahatsızlıktan dolayı çalışana rapor verildiyse, kişinin raporda belirtilmiş olan tarih öncesinde 90 gün SSK primi ödemiş olma şartıyla rapor parası alma hakkı vardır.

3- Sigortalı olarak çalışan kadınlar doğum yaptıklarında, doğum öncesindeki 8 hafta ile doğum sonrasındaki 8 hafta olacak şekilde 16 haftalık rapor parası ile doğum parası almaya hak kazanırlar. Ancak çoğul hamileliklerde bu süre doğum öncesinde 10 hafta olarak düzenlenmiştir.

 rapor parası nedir nereden alınır

Rapor parası alma şartları nelerdir?

Rapor parası alım şartları kanuna göre şu şekildedir:

- İş kazası, mesleki hastalık, hastalık ya da analık durumlarından birinden dolayı geçici iş göremez hale gelinmesi.

- SGK'nın yetki verdiği hekim ile sağlık kurullarından sağlık raporu alınmalı.

- Köy ya da mahalle muhtarlarıyla hizmet akdine bağlı olmadan kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan kişilere rapor parası verilmesi için prim borcu bulunmaması ve yatarak tedavi görmelerinden dolayı geçici iş göremez hale gelmeleri gerekiyor.

- Hizmet akdi ile çalıştırılmakta olan sigortalılar yani 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunan kişilerle 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre haklarında bazı sigorta kolları uygulanabilen sigortalı çalışanların hastalıktan dolayı geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 sene içerisinde minimum 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.

- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunan çalışanlarla 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentte olan ticari kazanç ya da serbest meslek kazancı nedeni ile gerçek ya da basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların analık nedeni ile geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğum öncesi 1 sene içerisinde minimum 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Hastalık sigortası hastalığa bağlı şekilde ortaya çıkan iş göremezlik durumunun üçüncü günü başlayacak şekilde her güne ayrı rapor parası verilir.

 rapor parası nedir nereden alınır

Rapor parası nereden ve ne zaman alınır?

Bu ödeneği almak için yukarıda yazılı şartları taşıyorsanız üç gün içerisinde raporunuzu iş yerinize teslim etmeniz gerekiyor. Teslim işlemlerinizin ardından SGK tarafından gerekli işlemler yapılır ve maksimum 15 içinde ödemeniz gerçekleşir.

Rapor parası nereye yatıyor?

SGK gerekli incelemeleri yaptıktan sonra rapor paranızı PTT şubelerine yatırıyor. SGK ile PTT arasında anlaşma olduğu için rapor paraları yalnızca PTT şubelerinden alınabiliyor.

YORUM YAZ..
Modal