Sağlık sorunları nedeniyle işe gidemeyen çalışanlar rapor alarak çalışamadığı süre boyunca rapor parası almaktadır. Rapor parasının nasıl hesaplandığını merak eden çalışanlar rapor arasının neye göre hesaplandığını araştırmaya başladı. Halk arasında hastalık parası, istirahat parası ya da geçici iş göremezlik parası gibi isimlerle de bilinen rapor parası raporlu olunan gün boyunca gelir kaybı yaşanmaması için verilmektedir.
Rapor parası kaç TL'dir?
Hastalık için alınan raporlarda, raporun alındığı tarihten önceki 3 aylık brüt kazancın toplamının son 3 ayın toplam gün sayısına bölünmesinden ortaya çıkan sonucunun, ayakta tedavilerinde 2/3'ü yatarak tedavilerde ise 1/2'si ödenir.
Analık raporlarında doğum yapılacak tarihin öncesinde ki son 3 aylık brüt kazanç toplamının son 3 ayın toplam gün sayısına bölünmesiyle ortaya çıkan sonucun, ayakta tedavilerde 2/3'ü yatarak tedaviler de ise 1/2'si ödenir.
İş kazalarında alınan raporun, rapor tarihinden önceki 3 aylık brüt kazanç toplamının son üç ayın toplam gün sayısına bölünmesiyle çıkan sonucun ayakta tedavilerde 2/3'ü yatarak tedaviler de ise 1/2'si ödenir. Eğer kişinin son 3 aylık kazancı yoksa çalıştığı gün sayısının ortalaması alınarak hesaplama yapılır.
Rapor parası nasıl hesaplanır?
Örneğin bir çalışan ayda 3 bin TL maaş alıyor ise 15 günlük bir rapor alması durumunda 13 günlük rapor parası alabilir. Çünkü ilk 2 günlük rapor parası ödenmemektedir. Bu durumda bir işçi 3 bin TL maaş alıyor ise 15 günlük aldığı raporda toplam 866,66 TL rapor parası almaktadır.
Rapor paraları ne zaman yatar?
Rapor paraları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenmektedir. SGK ödemeleri, çalışanların işlemleri onaylandıktan sonraki takip eden ayın 8 ile 14'ü arasında PTT hesabına rapor parası olarak yatırır. Eğer SGK sistemine kayıtlı bir banka hesabınız varsa ödemeler en geç bir hafta içerisinde yatırılır. 1 ve 2 günlük alınan raporlarda SGK rapor parası ödememektedir. Mevzuata göre hastalık rapor ödemeleri raporun 3. gününden itibaren başlar. Bu durumda 3 günlük rapor alan kişi 1 günlük rapor parası almaktadır. 15 günlük rapor alan bir işçi 13 günlük ödeme alırken 45 günlük rapor alan bir işçi 43 günlük rapor parası almaktadır.