ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI TARİFİ
Mercimek farklı bir karaktere bürünüyor, bu kez karşımıza terbiyeli olarak geliyor. Terbiyeli mercimek çorbası olarak da bilinen, kökeni Osmanlı mutfağına dayanan Çeşmi Nigar çorbası hem yapımıyla hem lezzetiyle gönüllere taht kuracak. Girdiği her yemeği lezzetlendiren mercimek, çorba tariflerinden bu kez Çeşmi Nigar'a konuk oluyor!
Patates ve havuç olmadan hazırlayacağınız bir mercimek çorbasına; süt, yumurta ve limon suyu ile bir terbiye hazırlıyoruz. Üzerine de hafifçe yanmış ve baharatlı tereyağını döküyoruz. Üzerine döktüğümüz mis gibi kokan tereyağı ile afiyetle mideye indiriyoruz. Şimdiden sizlere afiyet olsun!
Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Çorba için:
- 1 adetsoğan
- 1 yemek kaşığıun
- 1/2 çay bardağızeytinyağı
- 1 su bardağıkırmızı mercimek
- 1 tatlı kaşığıtuz
- 1 çay kaşığıkarabiber (arzuya göre)
- 5 su bardağısu(yaklaşık)
Terbiyesi için:
- 1 adetyumurt sarısı
- 2 çay bardağısüt
- 1/2 adetlimonun suyu
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığıtereyağı
- 1 yemek kaşığızeytinyağı
- 1 çay kaşığıpul biber
- 1 çay kaşığınane
- 1 tatlı kaşığısalça(dilediğiniz türde)
Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Zeytinyağını koyduğunuz tencereyi orta-kısık ateşe alarak ısıtın.
Soğanı rendeleyin veya küp küp doğrağın, tencereye ekleyerek hafifçe kavurmaya başlayın.
Soğanlar şeffaflaşıp sarı bir renk almaya başladığında unu ilave edip kavurmaya devam edin.
Mercimekleri güzelce yıkayın, süzün ve ardından tencereye ekleyerek bir tık kavurun.
Üzerine suyu, tuzu ve karabiberi ekleyip pişmeye bırakın.
Mercimekler haşlanıp yumuşadıktan sonra tenceredeki çorbayı blenderdan geçirin.
Bir kasede yumurta, limon suyu ve sütü malzemeler birleşinceye kadar çırpın ve terbiyesini hazırlayın.
Ocaktaki çorbadan biraz alarak terbiyenin içine azar azar ekleyin. Terbiye hafif ılıklaştığında karıştırarak tenceredeki çorbaya ekleyin ve ocağın altını en kısık ayara getirin.
Hafifçe kaynattıktan sonra altını kapatın ve ocaktan alın. Tuz ve baharat oranını kontrol edin, gerekli görürseniz takviye yapın.
Servis etmeden önce üzerine dökmek için bir tavada tereyağı ve zeytinyağını hafifçe yakın, içine salça, pul biber ve naneyi ekleyin.
Baharatlı yanık tereyağını servis edeceğiniz çorba üzerinde gezdirin. Afiyet olsun!
Akşama ne pişirsem diye düşünüyor, çok havalı, çok lezzetli ama çok da kolay bir tarif arıyorsanız doğru yere geldiniz. Bulgurlu tavuk kapama, size bildiğiniz bulgur pilavının lezzetini unuttururken içindeki enfes baharatlarla pişmiş mis kokulu tavuk parçalarıyla adeta sınıf atlatıyor.
Bütün tavukla yapılan tüm tarifler gibi bu tarifimizde içerisinde tavuğun tüm lezzetini barındırıyor. Ancak tavuğu pişirirken içerisine koyduğumuz köri ve kekiğin aromasıyla inanılmaz bir lezzet patlamasına dönüşüyor. Üstelik hazırlaması sandığınızdan çok daha kolay olduğu için gerçekten sizi uğraştırmadan muhteşem bir akşam yemeği hazırlamanızı sağlayacak. Bulgur pilavına bayılırım, hele tavuk varsa ben de varım diyorsanız sizi tarifimize alalım.
Bulgurlu Tavuk Kapama Tarifi İçin Malzemeler
- 4 yemek kaşığızeytinyağı
- 1 adetkuru soğan
- 1 adetbütün tavuk(parçalanmış)
- 1,5 yemek kaşığıdomates salçası
- 2 çay kaşığıtuz
- 1 çay kaşığıtoz zencefil
- 1 çay kaşığıköri
- 1 yemek kaşığıkekik
- 1 çay kaşığıkarabiber
- 5 su bardağısu
- 1,5 su bardağıpilavlık bulgur
- 4 adetsivri biber
- 2 adetdomates(kabukları soyulmuş, doğranmış)
Bulgurlu Tavuk Kapama Tarifinin Püf Noktası
Bütün tavuğu kendiniz parçalamakla zaman kaybetmemek için tavuğu aldığınız yerde parçalamalarını istemek zaman kazanmanızı sağlayacaktır. Organik bir tavuk kullanmanız yemeğinizin lezzetine lezzet katacaktır.
Bulgurlu Tavuk Kapama Tarifi Nasıl Yapılır?
Düdüklü bir tencereye zeytinyağını alın ve ince ince doğradığınız kuru soğanı pembeleşene dek kavurun. Parçalanmış tavukları da ekleyin ve yaklaşık 5 dakika boyunca soteleyin.
Ardından tavukların üstüne domates salçasını ve baharatları ilave edin. Güzelce karıştırdıktan sonra suyunu da ekleyin.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin.
Tavuğunuz pişerken; biberleri ince ince doğrayıp bir kenara alın. Domatesin kabuğunu soyun ve küp küp doğrayıp bir kenara alın. Isıya dayanıklı cam bir fırın kabına yıkayıp süzdüğünüz bulguru koyun. Üstüne doğradığınız biber ve domatesleri ilave edin.
Tavuk piştikten sonra tencerenin havasını çıkartıp, kapağını açın ve pişmiş olan tavukları, fırın kabına koyduğunuz bulgurun üstüne güzelce yerleştirin.
Tencerede kalan tüm suyu bulgurun üstüne dökün ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlenmeye bırakın ve ardından sıcak sıcak servis edin.
Az malzeme ile büyük lezzet işte buna denir! Basit bir malzemeden çok lezzetli tarifler yaratabilmek mümkün. Çok güzel bir yemek bol malzemeden oluşan demek değildir. Her yemekte bu kimya tutmayabilir. Bu yüzden tadarak, yemeği yaparken her aşamasını anlayarak yapmak lezzetli bir yemeğe giden yoldur.
Havuç tarator da az malzemeli, basit ama akılda kalıcı, övgü yağdırma gibi özelliklere sahip bir meze. Annelerimiz misafir gelmeden hemen önce sofrada çeşitli aperatifler bulunsun diye hemen karıştırıverir havuç taratoru. Ama o öyle bir lezzetli olur ki masadaki her şeyden önce biter..
- 2 adet büyük boyhavuç
- 5 yemek kaşığıyoğurt
- 3 yemek kaşığısüzme yoğurt
- 1 dişrendelenmiş sarımsak
- 2 yemek kaşığızeytinyağı
- 5-6 adetceviz içi
- 1 çay kaşığıtuz
Havuç Tarator Tarifinin Püf Noktası
Arzuya göre içerisine toz kırmızı biber ilavesinde bulunabilirsiniz. Ceviz oranını arttırabilir, taze baharatlar ya da ince doğranmış maydanoz ilave edebilirsiniz.
Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?
Havucu rendeleyin ve bir tavaya alın. Çok az zeytinyağıyla beraber orta ateşte, yumuşayana dek, 2-3 dakika kadar kavurun ve bir köşede soğumaya alın.
Bir kabın içerisine yoğurt, süzme yoğurt, soğumuş rendelemiş havuç, ceviz içi, zeytinyağı, rendelemiş sarımsak ve tuzu alarak güzelce karıştırın.
Karışımı servis tabağına alın ve üzerine dilerseniz zeytinyağı gezdirerek ve taze nanelerle süsleyerek servis edin. Afiyetler olsun!
ŞEKERPARE
Ev yapımı, oldukça ekonomik şerbetli bir tatlı olan şekerpare, özellikle ramazan ayında iftar sofralarının aranan lezzetlerinden biridir. Bu tatlının sırrı ise şerbetinin iyi çekebilmesi için sıcaklığının tam kıvamında olmasında saklıdır. Şimdi sizinle hünerlerinizi konuşturabileceğiniz şekerpare yapımının detaylarını paylaşıyoruz.
Şekerpare Malzemeleri
- 125 gram tereyağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 yumurta
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Aldığı kadar un
- Üzerine fındık
Şerbeti için;
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım yemek kaşığı limon suyu
Şekerpare nasıl yapılır?
Şekerpare yapımı için ilk olarak yumurtalardan birinin sarısını ayırın.
Beyazını diğer yumurtayı, tereyağını, sıvı yağı, irmiği ve pudra şekerini iyice karıştırın.
Vanilya ve kabarma tozunu ekleyin.
Son olarak unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin. Üzerine bir fırça yardımıyla ayırdığınız yumurta sarısını sürüp çatalın tersiyle çizik atın.
Üzerine fındık koyup hafifçe bastırın.
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp biraz ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin. Üstü kızaran şekerparelerinizi fırından çıkarın.
Diğer yandan su ve şekeri tencerede karıştırıp şerbeti pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra içine limon suyunu ilave edin. 5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakın.
Şerbeti tatlıların üzerine dökeceğiniz zaman ılık olmalı. Bu nedenle tatlının ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Şerbeti döktükten sonra üzerini kapatmadan çekmesine izin verin. Ardından dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.
Şekerpare tatlısının püf noktaları
Hamurunuz kulak memesi kıvamında olmalıdır.
Şerbetine limon kaynadıktan sonra katılmalıdır.
Şerbetini dökeceğiniz zaman şekerpareleriniz sıcak, şerbetiniz soğuk olmalıdır.