Ramazan'ın 16. Günü İftar Menüsü

Ramazanın ayının yarısını geride bıraktık. Bu gün Ramazanın 16. günü ve biz sizlere hafif ama bir o kadarda lezzetli bir menü hazırladık... İşte hafif ve lezzetli bir iftar menüsü...

28.04.2021-11:49 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-13:13) Ramazan'ın 16. Günü İftar Menüsü

KOLAY YAYLA ÇORBASI TARİFİ

Yoğurtlu çorbalar özellikle de yayla çorbası lezzete kısa yoldan kavuşmak isteyenlerin favorilerinden. Bu tarifimiz de yapılışı en kolay yayla çorbasını anlatıyor. Evde bulunan birkaç temel malzemeyle en fazla yarım saat içinde yapabileceğiniz bu çorbayı siz de çok beğeneceksiniz. İşte oldukça pratik ve lezzetli yayla çorbası tarifi ve malzemeleri..


Yapımı için malzemeler

3 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı yoğurt

1 adet yumurta sarısı

Yarım çay bardağı pirinç

Tuz

Sıcak su

Üzeri için:

Tereyağı ya da sıvı yağ

Nane

Kolay yayla çorbası tarifi Nasıl yapılır?

Yayla çorbası için birinci adım olarak pirinci haşlayıp süzün.

Un, yoğurt ve yumurta sarısını pürüz kalmayana kadar çırpın ve tencereye alın.

Ilık su ekleyip karıştırın.

Haşladığınız pirinci de ekleyin ve kıvamı koyulaşana kadar kaynatın.

Altını kapatıp tuzunu ilave edin ve ocaktan alın.

Tereyağı ya da sıvı yağı tavada kızdırıp naneyi içinde kavurun.

Çorbanızın üzerine gezdirip servis edin. Afiyet olsun…

SOYA SOSLU TAVUKLU KEREVİZ

Hem kökü hem de yapraklarıyla adeta bir enerji deposu olan kereviz, vücut direncinizi artırarak hastalıklara karşı sizi korur. Ayrıca vücutta oluşan iltihaplarla savaşmakta da çok etkilidir. Süper lezzette soya soslu tavuklu kereviz tarifini mutlaka deneyin.


Soya Soslu, Tavuklu Kereviz Tarifi İçin Malzemeler

1 adet tavuk göğüs eti

2 adet saplı kereviz 

1/2 adet soğan

4 yemek kaşığı soya sosu

2 çay kaşığı üzüm sirkesi

2 yemek kaşığı mısır nişastası

1/4 çay kaşığı zencefil tozu 

1.5 yemek kaşığı iri öğütülmüş karabiber 

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Soya Soslu, Tavuklu Kereviz Nasıl Yapılır?

Tavuğu dilimleyin ve kapaklı bir kaba alın. 2 yemek kaşığı soya sosu, 1 çay kaşığı üzüm sirkesi, mısır nişastası ve zencefili ilave edip karıştırın.

Kapağını kapatın ve marine olması için 30 dakika süreyle buzdolabında dinlendirin. 

2 yemek kaşığı zeytinyağını bir tavaya koyun ve marine ettiğiniz tavukları ekleyerek pişirin. Tavukları tavadan bir kaba alın.  

Aynı tavaya kalan zeytinyağını koyun, ardından dilimlediğiniz kerevizi ve soğanları ekleyip soteleyin.

Kalan 2 yemek kaşığı soya sosu ile 1 çay kaşığı üzüm sirkesini, pişmiş tavuk etlerini ve karabiberleri de ekleyerek 15 dakika daha pişirin ve sıcak servis edin.

KARNABAHAR SALATASI

Türkiye'de en çok Orta Karadeniz'de yetiştirilen karnabahar, turpgiller familyasındandır. Metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinen bu sebze, diyet listelerinde yer verilen salata, çorba ve yemeklerin içerisinde kullanılır. B vitamini bakımından zengin olduğu için, hafızayı güçlendirir ve zihinsel gelişimi destekler. Detoks yapımında kullanılarak kilo vermeyi hızlandırır ve vücudu toksinlerden arındırır. Malzemeleriniz hazırsa, farklı sebzelerle bir araya getirilerek sofraları ziyafete çeviren karnabahar salatası tarifine geçebiliriz.


Karnabahar Salatası Tarifi İçin Malzemeler

Yarım karnabahar

2 havuç

1 kırmızı soğan

2 yemek kaşığı kapari

4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Sosu için

1 yemek kaşığı elma sirkesi

1 tatlı kaşığı hardal

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı mayonez

Tuz

Karnabahar Salatası Nasıl Yapılır?

Karnabaharı küçük parçalara ayırıp yıkayın. Süzdükten sonra bir kaseye alın.

Havucu rendeleyin. Soğanı küp şeklinde doğrayın. Karnabahara ekleyin. Kapari ve ince kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırın.

Küçük bir kasede sirke, mayonez, hardal, tuz ve zeytinyağını karıştırıp salataya ekleyin. İyice harmanlayıp servis tabağına aktarın.

Karnabahar salatasını, klasik köfte ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Karnabahar Salatasının Püf Noktaları Nelerdir?

Tarife başlamadan önce karnabaharları elinizle parçalayın. Böylece dağılmalarını önleyebilirsiniz.

Haşlama esnasında ocağı kısık ateşte kullanın ve pişirme süresini uzun tutmayın.

Karnabaharların çıtır çıtır olması için, haşlama sırasında içerisine limon suyu veya tuz ekleyin.

Salatanın sosunu servis edeceğiniz zaman ekleyin.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Pırasa, içeriğinde bulunan zengin lif yapısıyla sindirime yardımcı besinler içerisinde yer alır. Zeytinyağlı pırasa tarifi hakkındaki tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Antioksidan özelliği bulunan pırasa, soğan familyasına aittir ve kış mevsimi sebzesidir. Bu tarif ile sevdiklerinize besin deposu bir ana öğün hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağlı pırasa yapılışı sırasında tarife portakal suyu ilave etmek, pırasanın kendine has kokusunu bastırmaya yardımcı olur. Zeytin yağlı pırasada lezzeti tutturmanın püf noktalarından biri de yemeğe ufak parçalar halinde soğan doğramaktır. Pratik ve doyurucu bir ana öğün olan zeytinyağlı pırasa ile sofralarınıza lezzet katabilirsiniz. 


Zeytinyağlı Pırasa Tarifi İçin Malzemeler

4-5 adet pırasa

2 tane havuç

1 adet kuru soğan

Bir kahve fincanı pirinç

1 su bardağı su

1 adet limonun suyu

1 bardak taze sıkılmış portakal suyu

1 çay bardağı kadar zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Pırasa Nasıl Yapılır?

Pırasaları dış kabuklarını ve kök kısımlarını ayıklayıp suda iyice yıkayın. Yıkama işleminin ardından pırasalarınızı verev şeklinde doğrayın. 

Havuçları temizledikten sonra uzunlamasına ortadan ikiye kesin. İkiye ayrılan havuçları pırasalarla aynı boyuta getirin. 

Geniş bir tencereye pırasa ve havuçları koyun. Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri duruladıktan sonra tencerenin içerisine serpiştirin. Zeytinyağının yarısını ekleyerek kısık ateşte hafifçe kavurun.

Bir bardakta portakal suyu, limon ve suyu birleştirin. Ardından tenceredeki pırasaların üzerine ekleyin. 

Tencere içerisine toz şeker ve tuzu ilave ederek hafifçe karıştırın.

Kalan zeytinyağını pırasanın üzerinde gezdirin. Pırasayı kısık ateşte 20-25 dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirin.

Zeytinyağlı pırasayı dinlendirdikten sonra ılık halde ya da soğuk servis olarak limon dilimleri eşliğinde servis edebilirsiniz. 

Servis sırasında yemeğiniz üzerine zeytinyağı gezdirerek pırasalarınızı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

Servise hazır hale getirdiğiniz pırasayı toz zerdeçal ya da yeni bahar gibi baharatlarla tatlandırabilirsiniz. 

Zeytinyağlı Pırasa Tarifinin Püf Noktaları

Zeytinyağlı pırasayı pişirirken kapağın altına küçük bir delik açtığınız yağlı kağıt kapatarak sebzelerin besin değerlerini koruyabilirsiniz. 

Pişirme esnasında tencerenin kapağı kapalı olması durumunda tarifiniz daha besleyici olacaktır. 

Sebzeleri dilimlemeden önce iyice yıkamalısınız. Durulama işlemi öncesi sirke ile sebzeleri yıkayarak maksimum hijyen elde edebilirsiniz.

Portakal suyu taze sıkılmış olmalıdır. Hazır ya da bekletilen portakal suları, tarifin lezzetini bozabilir. 

Havuç, kolay pişen bir sebze olduğundan dolayı, isteğe bağlı olarak pırasalardan birkaç dakika sonra da tencereye eklenebilir. 

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi İçin Pişirme Önerisi

Tarifin içerisine katacağınız tuz ve zeytinyağı miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Tarifin içerisinde minik parçalarda soğan ekleyerek tarifinize lezzet katabilirsiniz.

YALANCI TAVUKGÖĞSÜ TARİFİ

Bir yalancıyı bu kadar seveceğiniz aklınıza gelmezdi


Malzemeler:

5 su bardağı süt

1,5 su bardağı toz şeker

150 gram tereyağ

4 kahve fincanı elenmiş un

1 yemek kaşığı nişasta

2 adet damla sakızı

1 silme yemek kaşığı vanilya özütü

Gerçek tavuk kullanılarak hazırlanan tavuk göğsü tatlısına saygımız sonsuz. Ama gelin görün ki o sanki biraz fazla zahmetli. Şöyle daha pratiğini, daha hafifini yapsak ya bir de!

Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereyi ocağa alın ve içine tereyağını ekleyip altını açın. Bir kenarda unu eleyin ve eriyen tereyağının içine unu ilave edin. Unu yaklaşık 3 dakika kadar kavurduktan sonra şekeri de tencereye ekleyin ve bir kez karıştırın. Ardından hiç vakit kaybetmeden sütü ilave edin. 2-3 yemek kaşığı kadar soğuk suda nişastayı çözdürün ve çözdürdüğünüz bu nişastayı da tencereye ekleyip hiç durmadan karıştırmaya devam edin.

Damla sakızlarını da havanda güzelce dövdükten sonra tenceredeki karışıma ekleyin. Durmadan karıştırmaya devam ederek karışımın muhallebi kıvamına gelmesini sağlayın. Ardından karışımı ocaktan alın ve sıkı bir süzgeçten geçirin. Yaklaşık 10 dakika soğumasını bekleyin. 10 dakika tamamlandıktan sonra mikser kullanarak muhallebiyi 2-3 dakika kadar çırpın. Ardından servis kaselerine alın. Dilerseniz üzerine tarçın serperek servis edebilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal