MURADİYE ÇORBASI TARİFİ
Muradiye çorbası, Osmanlı Devleti'nin ilk başkentlerinden Bursa'nın mutfağına ait bir lezzet. Adını Sultan İkinci Murad'dan alan Muradiye çorbası, hem sebzeli hem de tavuklu olduğu için çok besleyici ve doyurucu. Sizde evde kolayca yapabileceğiniz bu çorbayı yapabilirsiniz...
Malzemeler
Yarım tavuk göğüs
1 adet kabak
1 adet havuç
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı arpa şehriye
2 yemek kaşığı un
50 gram tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Muradiye çorbası tarifi Nasıl yapılır?
Tavuğu küçük kuşbaşı doğrayıp bir tencerede mühürleyin.
Kabakları ve havuçları da küp küp doğrayın.
Tavuklara tereyağını ve sebzeleri ekleyin.
Üzerine sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın.
Diğer yanda un ve yoğurdu çırparak çorbanın terbiyesini hazırlayın.
Çorbanın suyuyla ılıştırdığınız terbiyeyi tencereye ekleyin.
Arpa şehriyeyi de çorbaya ilave edin.
Şehriyeler pişince çorbayı ocaktan alın.
Tuzunu ve karabiberini de ilave edip servis edin. Afiyet olsun...
ELBESTAN TAVA
Elbasan, bugün Arnavutluk sınırları içinde bulunan 1466 ile 1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun sancağı olmuş bir şehir. Elbasan tava yemeği de adını bu şehirden alıyor. Geçmişten günümüze mutfaklarda çok önemli bir yeri olan bu et yemeği genelde esnaf lokantalarının vazgeçilmezidir ama siz dilerseniz evde de yapabilirsiniz. İşte malzemelerini ve yapılışını aşağıda bulabileceğiniz nefis Elbasan tava tarifimiz…
Malzemeler
800 gram kuzu kol
10 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Terbiyesi için:
3 adet yumurta sarısı
2 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı su
Elbasan tava tarifi Nasıl yapılır?
Yağları tencerede kızdırıp etleri yağda çevirerek mühürleyin.
Ardından arpacık soğanları ve sarımsakları ekleyip 2-3 dakika daha çevirin.
Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin.
Etler pişerken terbiyesi için gerekli malzemeleri bir kasede çırpın.
Etleri fırın kabına alıp üzerine terbiyesini gezdirin.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra yemeği fırına verin.
Üzeri kızarana kadar pişirdiğiniz Elbasan tavayı sıcak servis edin. Afiyet olsun…
TERETTÜR
"Marulla meze mi olur?" diyeceğinize şimdiden eminiz ancak terettürü tatmadan büyük konuşmayın. Adana mutfağına ait tahinli ve yoğurtlu bir meze olan terettürün yapılışı çok kolay ama lezzeti muhteşem. Geleneksel bir tarif olan terettürü siz de mutlaka denemelisiniz. İşte malzemeleri ve yapılış aşamaları...
Malzemeler
1 adet marul
2 adet limon
3 diş sarımsak
1 su bardağı tahin
2 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
Pul biber
Sumak
Sıvı yağ
Terettür tarifi Nasıl yapılır?
Marulu güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzüp ince ince doğrayın.
Doğradığınız marulları derin bir kaseye alın.
Ayrı bir kasede de tahin, yoğurt, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve sıvı yağı karıştırın.
Hazırladığınız sosu marulların üzerine ekleyip karıştırın ve servis tabağına alın.
Üzerine pul biber ve sumak serpip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
KIBRIS TATLISI
Kıbrıs tatlısı tarifi içerisinde son birkaç yılın en popüler tatlılarından Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, sizi hemen tarifimize alalım. Kremasıyla, ceviziyle çok beğeneceğiniz Kıbrıs tatlısı hem sütlü hem de şerbetli tatlı sevenleri mutlu edecek lezzetiyle sizi bekliyor. Kıbrıs tatlısı yapımı ve malzemeleri aşağıda yer alıyor..
Malzemeler
3 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Kreması için:
1 litre süt
1 su bardağı nişasta
Yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti
Şerbeti için:
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Kıbrıs tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
Kıbrıs tatlısı yapımı için ilk dikkat edilecek husus kıbrıs tatlısının şerbeti soğuk dökülür.
Bu nedenle önce şerbeti hazırlayarak işe başlayın. Bir tencereye suyu ve şekeri alın. Kaynamaya başlayınca altını kısın. 15 dakika ocağı kapatın, vanilyayı şerbete ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.
Tatlının keki için yumurtalarla şekeri güzelce çırpın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip bir kek hamuru elde edin. Hamurunuzu yağlanmış bir tepsiye dökün.
Fırını 160 dereceye ayarlayıp keki fırına verin. 30 dakika pişirin. Çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti üzerine döküp çekmesi ve soğuması için bir kenara alın.
Bu esnada süt, nişasta, vanilya ve şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra toz halindeki krem şantiyi ilave edip mikserle 5 dakika çırpın.
Soğuyan şerbetli kekin üzerine kremayı döküp her tarafının eşit olması için bir spatula yardımıyla üzerini düzleyin. Bolca Hindistan cevizi de serptikten sonra buzdolabına koyun. 2-3 saat soğuyup katılaşınca servis edebilirsiniz.